Ekonomija

ZAUSTAVITE HAOS: Sindikat Utva aviona traži smenu direktora

Pančevo, Sre, 28/12/2016 - 15:14
Vladimir Đoković


Do isplaćivanja zarada u Utva avioindustriji ove godine dolazilo je uglavnom posle štrajkova i protesta. Tako su posle štrajka nedavno od Jugoimport SDPR-a dobijene i plate za septembar i oktobar. Septembarsku su primili svi zaposleni a oktobarsku samo oni koji nisu štrajkovali.

Posle ovakve odluke Samostalni sindikat Utva aviona odlučio je da zatraži smenu rukovodstva iz više razloga: nanošenja štete radnicima kašnjenjem i neisplaćivanjem zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica, uvođenja privatnog obezbeđenja koje ostvaruje uvid u rad fabrike od znača za vojsku Srbije, neprekidnog mobinga nad radnicima, neprijatnosti koje zaposleni trpe od direktora i korišćenja službenog automobile u privatne svrhe.

U ime samostalnog sindikata i dela zaposlenih Slobodan Kostić, Dragan Stanišić i Darko Krstić obavestili su javnost o stanju u Utva avionima i najavili da će radnici preko sindikata uskoro tužiti firmu u kojoj rade. Izneli su i odluku da se svakodnevno u Utvi od 12 do 13 časova održavaju štrajkovi upozorenja.

Javnost su upoznali i sa pismom direktorku Jugoimport SDPR-a Jugoslavu Petkoviću od koga su zatražili novi sastanak kako bi se zaustavio haos u koji su Utva avioni, prema oceni sindikata, uvedeni.

Tokom decembra direktor Jugoimporta Petković je boravio u Utvi i posle razgovora sa zaposlenima obezbedio sredstva za dve zarade. Tom prilikom, prenose sindikalci, najavljeno je da će tokom januara Jugoimport SDPR preuzeti Utva avione koji su sada 96 odsto državna firma. 
MarketingNajnovije vesti