Hronika

AKCIJA SIGNAL: Šest lica uhapšeno u južnom Banatu

Izvor: 
Saopštenje Sre, 07/06/2017 - 16:44

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom, u koordiniranoj akciji „Signal“, uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela vezanih za krijumčarenje ljudi. 

Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu  štetu od oko dva milijarde dinara budžetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budžetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima. 

„Osumnjičeni su budžet Republike Srbije, zatim Autonomne pokrajine Vojvodine, budžete više lokalnih samouprava i druge privredne subjekte oštetili za oko dve milijarde dinara“ pojasnio je akciju „Signal" ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović.

Ministar policije je rekao da su uhapšena i dva sadašnja i dva bivša predsednika opštine, zatim 14 bivših i sadašnjih direktora državnih i privatnih preduzeća, a podnete su i krivične prijave protiv više funkcionera lokalnih samouprava.

„Republika Srbija šalje jasan signal da nema zaštićenih, da nema povlašćenih i da nikoga neće zaštiti niti partijskapripadnost,niti politički položaj, niti materijalni status. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti odlučan obračun sa korupcijom“ naglasio je ministar Stefanović.

U južnom Banatu je uhapšeno šest osoba.

 

Uhapšena je biša direktorka pančevačke apoteke zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Više o ovome pročitajte u našoj vesti ovde.

 

Pripadnici Ministrastva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su bivšeg funkcionera opštine Plandište Z.V. i još četiri osobe osumnjičene da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže u toj opštini overili privremen situacije u kojim su bili naveden neizvedeni radovi i neutrošen materijal i na taj način pribavili protiv pravnu imovinsku korist od 34.957.151 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, pored Z.V. uhapšeni su odgovorno lice AD „ Napredak“ Plandiše D.D., odgovornog izvođača radova M.D. i rukovodioca u preduzeću AD „Napredak“ Plandište M.V. 

Osumnjičeni se teret da su od 2008. do 2010. godine, prilikom izgradnje kanalizacione mreže na teritoriji opštine Plandište, koje je finansirao Fond za kapitalna ulaganja, overavali sedam ispostavljenih privremenih situacija za prvu i drugu fazu radova, u kojima su bili iskazani i neizvedeni radovi i pesak koji nije bio ugrađen. 

Na taj način osumnjičeni su priznavali da su ti radovi navodno izvedeni i tako su, kao se sumnja, omogućili preduzeću AD ''Napredak'' iz Plandišta da naplati neizvedene radove i pribavi protivpravnu imovinsku korist od 34.957.151 dinara.

 

 

Takođe, pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su odgovorno lice Industrije građevinskog materijala AD „Jugobanat“ iz Banatskog Karlovca J.C. (1949) osumnjičenu da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. 

Postoje osnovi sumnje da je J.C. maja 2014. godine, u vreme blokade tekućeg računa ''Jugobanata'' i pre pokretanja stečajnog postupka, zaključila ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa ''Jugobanatom'' kao prodavcem i kupila sebi nepokretnost po višestruko nižoj ceni. 

Na taj način osumnjičena je pribavila protivpravnu imovinsku korist od 51.478.183 dinara, za koliko je oštetila poverioce ''Jugobanata''. 

 
MarketingNajnovije vesti