Protest protiv trovanja pasa Pančevo
Hronika

DOSTA JE! Pančevci protestovali zbog masovnog trovanja gradskih pasa (FOTO)

Pančevo, Ned, 04/08/2019 - 15:36
Vladimir Đoković


Brojni Pančevci, a mnogi od njih zajedno sa svojim psima, protestovali su danas ispred zgrade Gradske upave zbog trovanja pasa u više gradskih naselja, a najviše na Kotežu 2 koje traje već duže od mesec i po dana.

Psi i mačke po Pančevu a najčešće u naselju Kotež 2 trovani su zabranjenim otrovima odnosno zatrovanim viršlama, a stradalo je više desetina pasa koji otrovani odlaze na livadu i tako bivaju pronađeni. Broj mačaka nastradalih od trovanja teško je utvrditi jer, kako se čulo danas, otrovane mačke traže rupu pa često život ispuste po podrumima  i zgradama.

 

Protest protiv trovanja pasa Pančevo
2019_protest_protiv_trovanja_pasac75p8661.jpg

 

Jedan od neformalnih organizatora Željko Stojčić objasnio je da je protest protiv trovanja odnosno da se traži da nadležni pronađu krivce i kazne ih, ali i zbog dugogodišnjeg nepoštovanja propisa da svi psi moraju biti čipovani, a ako se oni nađu napušteni na ulici – vlasnici kažnjeni. Broj pasa na ulicama Pančeva se drastično povećao. Kako je objasnio dnevno se u Pančevu na ulicama nađe desetak novonapuštenih što pasa što štenaca. On je najavio da će naredne nedelje biti podneti i konkretni zahtevi.

Kristina Živanović aktivista iz naselja Kotež 2 objasnila je da su prvi otrovi za pse i mačke bacali uz sama travnata dečija igrališta u tom naselju što je moglo da ugrozi i zdravlje male dece koja se tu igraju. Kaže da su posle alarmiranja javnosti zatrovane viršle počeli da bacaju po drugim delovima ovog naselja. Ona je istakla da na Kotežu 2 pratično više nema uličnih pasa koji su tu živeli i po 15 godina, i ocenila da je situacija prešla sve granice pa se zapitala da li će nadležni reagovati tek pošto neko dete bude otrovano.

 

Protest protiv trovanja pasa Pančevo
2019_protest_protiv_trovanja_pasac75p8653.jpg

 

Željko Macedonac pozvao je okupljene da se posavetuju sa veterinarima kako bi mogli da deluju preventivno ali i pomognu otrovanim životinjama. Upozorio je na nedovoljnu aktivnost Zoohigijene, pozvao gradske vlasti da pojačaju tu službu umesto što plaćaju odštete za ugrize, pa i lažne, uličnih pasa. A zatražio je i formiranje “policije za životinje” što je naišlo na odobravanje.

Neki od okupljenih tražili su potpisivanje peticije sa zahtevima ka gradskim vlastima, kao i da protesti budu češće održavani jer su “jedino rešenje da se nešto pokrene”.

Kako se danas moglo čuti otrovi kojima se ubijaju psi i mačke opasni su i za ljude,  a tek decu, i prodiru preko kože. Skup je trajao oko pola sata a povremeno su se čuli i uzvici, najčešće: “Dosta je”.

 

Protest protiv trovanja pasa Pančevo
2019_protest_protiv_trovanja_pasac75p8600.jpg

 

Protest protiv trovanja pasa Pančevo
2019_protest_protiv_trovanja_pasac75p8605.jpg

 

Protest protiv trovanja pasa Pančevo
2019_protest_protiv_trovanja_pasac75p8710.jpg

 

Protest protiv trovanja pasa Pančevo
2019_protest_protiv_trovanja_pasac75p8715.jpgMarketingNajnovije vesti