• MUP UPOZORAVA: Oprez prilikom internet transakcija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    BEOGRAD, 11. jul – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je danas firme iz Srbije da budu naročito oprezne prilikom obavljanja transakcija preko interneta, jer je u porastu broj krivičnih dela prevare tim putem.
     

    „Do sada je utvrđeno da je došlo do imovinske štete u iznosu od preko milion evra na štetu više desetina privrednih subjekata iz Srbije. Tim radnjama izvršilaca krivičnog dela prevare najviše su ugrožena mala i srednja preduzeća sa teritorije Srbije“, navodi se u saopštenju.
     

    MUP je naveo da treba biti posebno pažljiv prilikom naknadnih i neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte i interneta od partnera iz inostranstva, i da u tim slučajevima treba proveriti ispravnost podataka drugim putem, pozivanjem telefonom ili drugim sredstvima komunikacije.
     

    „Nakon kompromitovanja komunikacije izvršioci šalju lažnu poruku preko već poznatog kanala komunikacije (pošto su prethodno ostvarili prustup serveru za elektronsku poštu) ili otvaraju nove lažne naloge za elektronsku poštu gde se u odnosu na pravi elektronski nalog koji koristi strana kompanija menjaju najčešće slovni ili brojčani karakteri, sa ciljem da lažni nalog podseća na pravi… Izvršioci krivičnih dela lažno se predstavljaju u ime strane kompanije sa kojom pravni subjekat iz naše države već ima poslovnu saradnju i nakon ugovorenog posla u prevarnim porukama odmah nakon legitimno prosleđene poruke od strane legitimne kompanije u kojoj se nalaze instrukcije za uplatu šalju nove poruke sa izmenjenim dispozicijama za plaćanje (IBAN broj)“, navodi se u saopštenju.
     

    Tako se firme iz Srbije dovode u zabludu da vlasnicima računa šalju novac, verujući da ga šalju kompaniji sa kojom saradjuju.
     

    „Za to vreme oštećeno preduzeće je u ubeđenju da je uplatilo novac stranoj kompaniji, a strana kompanija čeka uplatu za određenu robu. Da su prevareni oštećeni saznaju tek nakon što kontaktiraju stranu kompaniju da pitaju zašto roba nije stigla na vreme. U proseku prevare se otkrivaju tek nakon tri do šest radnih dana, što je za učinioce krivičnih dela sasvim dovoljno da novac u inostranstvu podignu sa računa„, dodaje MUP.

    Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je danas firme iz Srbije da budu naročito oprezne prilikom obavljanja transakcija preko interneta, jer je u porastu broj krivičnih dela prevare tim putem.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: Hapšenje zbog pokušaja ubistva

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa policijom u Jagodini, uhapsili su Đ. P. (1999) iz Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo […]

    PANČEVO: Podignuta optužnica zbog silovanja maloletnice

    Više javno tužilaštvo u Pančevu je 19. marta 2024. godine Višem sudu u Pančevu podiglo optužnicu protiv okrivljenog D.R. (rođen 1984. godine) sa prebivalištem u Knjaževcu, zbog postojanja […]