Hronika

NAKON NESREĆE U AZOTARI: Tužilaštvo čeka izveštaje policije i inspekcija

Pančevo, Pet, 06/01/2017 - 12:40
Vladimir ĐokovićO nesreći koja se dogodila u HIP Azotari, kada je 4. januara posle isticanja Amonijaka u pogonu Karbamid smrtno stradao zaposleni Goran Pejić (51 godina), više će se saznati narednih dana. Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu koje je izdalo nalog za obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti, pored izveštaja policije koja je obavila uviđaj očekuje i izveštaje inspecije za zaštitu životne sredine kao i inspekcije zaštite na radu – saznali smo od portparolke ovog tužilaštva Jelene Samuilov.

Po razmatranju izveštaja tužilaštvo će proceniti kakvi će biti sledeći potezi.

Posle nesreće u Azotari, koja se dogodila nešto posle 12 sati u sredu, na licu mesta je  bio pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov a usledio i inspekcijski nadzor koji su obavili republički inspektori za zaštitu životne sredine. Više informacija zatražili smo od nadležnog pokrajinskog sekretarijata i republičkog ministarstva kao i ministarstva u čijoj je nadležnosti inspekcija rada.

Ono što su Pančevci osetili 4. januara, između 12 i 13 sati,  u širem području centra grada bio je jak smrad. Upućeniji su odmah posumnjali na amonijak. Iako analizatori za amonijak na četiri stacionarna mesta gradskog monitoring nisu u funkciji ovo zagađenje je ipak zabeleženo.

Trominutni vrhunac zagađenja utvrdilo je merno mesto uz Narodnu baštu u dvorištu Opšte bolnice. Tu je utvrđeno da je trominutni pik bio 1.330 mikrograma amonijaka u metru kubnom vazduha. I to od 12.42 do 12.45. Na istom mestu u kritičnom satu od 12 do 13 izmereno je 310,9 mikrograma amonijaka u kubiku vazduha. Granične vrednosti za amonijak u vazduhu su prosečnih 200 mikrograma u tročasovnom period odnosno 100 mikrograma kao dnevni prosek.

Mobilna kombi merna stanice za tokom popodneva istog dana bila je u Spoljnostarčevačkoj i na dve lokacije u ulici Mara Mandić. Kroz tri merenja od 17.48 do 19 utvrđeno je prisustvo amonijaka u kubiku vazduha ispod 20 mikrograma.
MarketingNajnovije vesti