Hronika

Ne palite vatru u prirodi!

Izvor: 
013info Pon, 25/07/2016 - 19:39

BEOGRAD, 25. jul - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apelovalo je danas na sve građane, da tokom boravka u prirodi, i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom, jer se može proširiti i izazvati šumske požare, čije su štete neprocenjive.

 

Nastupajući period visokih temperatura veoma će pogodovati nastanku šumskih požara, a s obzirom na to da je nastupio i period korišćenja godišnjih odmora i samim tim povećanog prisustva stanovništva u prirodi, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da se odgovorno ponašaju pri odlasku u prirodu, i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena.

 

Uprava za šume resornog ministarstva naložila je korisnicima šuma koji gazduju državnim šumama da preduzmu pojačane mere na zaštiti šuma od požara u skladu sa planovima zaštite šuma od požara i propisima.

 

Podsećamo i da je zakonom zabranjeno paljenje korova, strnjišta, trstike, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

 

Šumarsko lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine će obavljati  pojačanu kontrolu sprovođenja mera zaštite od požara, kako kod korisnika i sopstevnika šuma, tako i kod korisnika lovišta.

 

Ministarstvo je pozvalo građane da, ukoliko uoče vatru na otvorenom ili manji požar, o tome odmah obaveste  MUP – Sektor za vanredne situacije.Marketing

Najnovije vesti