• Osam meseci bez odgovora ko je uneo drogu u pančevački zatvor, učešće zaposlenih jako teško utvrditi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ni osam meseci nakon što je kod G.D. (1975. godište) iz okoline Kule, koji izdržava kaznu zatvora u KPZ Pančevo, pronađeno 409 tableta pravnog epilog nema. Od 8. juna 2021. godine, kada su tablete za koje se sumnjalo da su droga pronađene, slučaj je prelazio iz nadležnosti jedne u nadležnost druge institucije. Utvrđeno je koja količina tableta jesu opojne droge, ali ne i ko ih je u zatvor uneo. Disciplinski postupak u KPZ-u protiv ovog osuđenog lica je okončan, ali optužnica do danas nije podignuta.

    Iz Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, u čijoj je nadležnosti slučaj prvobitno bio, za 013info navode da je fizičko – hemijskim veštačenjem utvrđeno da od ukupne količine tableta 17 predstavljaju supstancu koja je proglašena za opojnu drogu – buprenorfin, dok su ostatak steroidi.

    Dodaju da se na osnovu obavljenih razgovora i DNK veštačenja nije došlo do validnih dokaza ko je uneo opojnu drogu i ostale tablete u prostorije KPZ u Pančevu i da je nakon svih preduzetih radnji i veštačenja tokom predistražnog postupka nađeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

    “S obzirom na sve navedeno, PU Pančevo je podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu protiv G.D. zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga u manjoj količini”, stoji u odgovoru VJT dostavljenom našoj redakciji.

    Iz pančevačkog Osnovnog javnog tužilaštva za 013info potvrđuju da su primili krivičnu prijavu PU Pančevo, te da povodom iste preduzimaju dokazne radnje protiv G.D. u pravcu krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga.

    Najažurnija u ovom slučaju, kako se čini, bila je uprava KPZ u Pančevu.

    Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za 013info navode da je operativnim radom uprava KPZ u Pančevu došla do saznanja da se kod jednog osuđenog lica nalazi određena količina tableta i da je ciljanim pretresom, koji je organizovan, ceo slučaj otkriven. Protiv osuđenog lica podneta je disciplinska prijava, a disciplinski postupak je okončan.

    “Svaki sličan događaj ove vrste vrlo ozbiljno shvatamo i stoga naglašavamo da pripadnici Službe za obezbeđenje u svim kazneno-popravnim ustanovama, u skladu sa praksom modernih evropskih zatvorskih uprava, sprovode neophodne redovne i vanredne kontrole i pretrese kako bi se sprečilo unošenje nedozvoljenih supstanci, tableta, predmeta…u cilju bezbednosti zavoda i lica lišenih sloboda”, preciziraju u odgovoru našoj redakciji.

    Kako droga ulazi u zatvore?

    Advokat Miloš Janković, nekadašnji direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, za 013info ističe četiri mogućnosti kada su u pitanju načini za ulazak doge u zatvore.

    Jedna mogućnost je, kaže, tako što oni koji unose uspeju da vešto sakriju tu drogu, da ostane neprimećena uprkos dužnoj pažnji stražara.

    Takođe, moguće je da droga bude uneta u zatvor zbog neprofesionalnog odnosa zaposlenih, bahatog ponašanja, gde oni ne pronađu ono što su trebali da pronađu.

    Treća mogućnost je da osoblje smišljeno, namerno pronalazi kanale kako da pomogne da se unese.

    Četvrta varijanta bi bila da osoblje, koristeći svoje privilegije prilikom ulaska i izlaska, samo unosi tu drogu.

    “Šta je od toga u ovom konkretnom slučaju treba utvrditi”, navodi Janković, ističući da će tužilaštvo u ovom slučaju teško utvrditi nešto više i da će se verovatno ta stvar slomiti na onom kod koga su tablete pronađene.

    “Logika stvari ukazuje da se onom koji je uhvaćen pa je uhvaćen i odgovaraće, ne isplati da otkriva svoje izvore. Često mi advokati i tužioci olako pristupamo tome pa kažemo: potkaži ti nekog drugog, što će, naravno, predstavljati uspeh za realizaciju same istrage jer će biti pronađeni daleko viši nivoi ko je to sve dopremao, međutim, tu se ne razmišlja o posledicama po te ljude koji bi otkrili”, objašnjava Janković.

    Iz tog razloga se oni, prema njegovim rečima, češće odlučiju da uzmu na sebe, prećute.

    “Postoje tu neki kodeksi ponašanja, za očekivati je da oni koji nisu otkriveni da će napraviti podršku onom ko ih nije otkrio, jer tu postoji zahvalnost”, kaže Janković ističući da je učešće zaposlenih u ovakvim slučajevima jako teško utvrditi.

     

    Droga egzistira u zatvorima, možemo pretpostaviti da često i osoblje zatvora participira

     

    Janković, koji je i četiri godine bio član potkomiteta za prevenciju torture UN i nekadašnji zamenik Zaštitnika građana za prava lica lišenih slobode navodi za 013info da su uopštena iskustva iz svetskih zatvorskih sistema da droga egzistira u zatvorima, ona postoji i postoji sistem distribucije te droge.

    Sistem distribucije tih droga je, objašnjava, kroz organizovane grupe i najčešće je situacija da se droga ne distribuira iz jednog centra nego iz više centara, što znači da postoje i različite grupe unutar zatvorskog sistema koje distribuiraju drogu unutar jednog zatvora.

    “Da bi došlo do toga, da bi postojao neki kanal često je potrebno, neophodno, ako je malo značajniji, podrška ljudi iz sfere zaposlenih odnosno od strane zatvorskog osoblja. Možemo pretpostaviti da često i osoblje zatvora participira u celom tom sistemu”, navodi on.

    Objašnjava da ono što se često dešava je da dolazi do sukoba tih grupa, odnosno da dolazi do njihovog obračuna jer je, kako navodi, to praktično pitanje tržišta u zatvoru i onaj koji prevlada ima veća finansijska sredstva.

    “Ono što je, u kontekstu sukoba određenih grupa, opasnost za zatvorski sistem je da se prikloni informacijama gde je na primer sktivena droga od strane jedne grupe i onda zatvorska uprava čini zvanično uspeh, jer je otkrila drogu, na određenom mestu. Međutim loše bi bilo prenebregnuti činjenicu da je moguće da je tu informaciju plasirala druga grupa koja je na taj način eliminisala suprotstavljenu grupu za distribuiranje droge, konkurenciju”, ističe Janković.

     

     

    Ni osam meseci nakon što je kod G.D. (1975. godište) iz okoline Kule, koji izdržava kaznu zatvora u KPZ Pančevo, pronađeno 409 tableta pravnog epilog nema. Od 8. juna 2021. godine, kada su tablete za koje se sumnjalo da su droga pronađene, slučaj je prelazio iz nadležnosti jedne u nadležnost druge institucije. Utvrđeno je koja količina tableta jesu opojne droge, ali ne i ko ih je u zatvor uneo. Disciplinski postupak u KPZ-u protiv ovog osuđenog lica je okončan, ali optužnica do danas nije podignuta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: U martu otkriveno 265 alkoholisanih vozača

    U martu se na području PU Pančevo dogodilo 56 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 28 nezgoda je sa povređenim i nastradalim licima. Dve osobe su poginule, četiri su […]