Foto: Vladimir Đoković
Hronika

Osuđeno rušenje spomenika na Jevrejskom groblju – Pančevo će pomoći da se spomenici poprave

Pančevo, Sre, 13/12/2017 - 14:37
Vladimir Đoković

 

Posle rušenja 47 spomenika na Jevrejskom groblju u Pančevu Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije posetio je Tigrana Kiša, predsednika Skupštine grada Pančeva.

- Istakli smo svoju veliku zabrinutost zbog rušenja više od 47 spomenika na Jevrejskom groblju u Pančevu. Zadovoljni smo što je policija u kratkom roku našla učinioce. Smatramo da je rušenje više od 47 spomenika u jednoj noći više od pojedinačnog vandalskog čina. Za takav čin potrebna je snaga i motivacija. Nadamo se da će nadležni organi utvrditi pravi motiv ovog čina koji je uznemirio jevrejsku zajednicu, izjavio je Robert Sabadoš.

Interesovalo nas je šta bi mogao biti motiv.

- Ne mogu da kažem šta je iza ovog čina. To bi bilo nagađanje. Nadležni državni organi imaju umeća da utvrde prave motive. Bio sam danas na licu mesta. Rušenje 47 i više spomenika bio je težak fizički rad. Postojala je namera da se izvrši takvo uništenje. A takva namera se ne formira u glavi mlađih ili starijih maloletnika, smatra Robert Sabadoš.

Kao predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Sabadoš ima pregled situacije na široj teritoriji.

- Bilo je ranije sitnijih incidenata u Subotici i Novom Sada ali obim ovoga što se desilo na Jevrejskom groblju u Pančevu je nezapamćen, ocenio je Robert Sabadoš.

Na sastanku predsednik Skupštine Grada Pančeva Tigran Kiš još jednom je ponovio da je gradska vlast najoštrije osudila ovaj vandalski čin, koji prema saopštenju policije nema političku ili versku konotaciju, i pohvalio brzo reagovanje policijskih organa.

- Dogovorili smo i da nastalu štetu otklonimo tako što bi kao pomoć angažovali gradsko JKP “Zelenilo”. Takođe je ideja da se Jevrejsko groblje pokrije 24-oro časovnim video nadzorom kao i da se susedne ulice dodatno osvetle.

Sastanku su prisutvovali i predsednik Jevrejske opštine Pančevo  David Montijas i zamenica predsednika Skupštine Grada Pančeva Vesna Arsenović.

 Marketing

Najnovije vesti