Foto: pixabay
Hronika

OSUMNJIČENI PERAČI NOVCA: Neki u pritvoru, neki u bekstvu, neki se brane sa slobode...

Pančevo, Sub, 26/10/2019 - 01:38
Vladimir Đoković

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odgovorilo je na interesovanje portala 013info.rs o postupcima koji se vode protiv više lice koje je MUP spomenuo pre nekoliko dana a koji su osumnjičeni da su poslovanjem preko više firmi u Vojvodini, a delom i u Pančevu, oštetili republički budžet za više stotina miliona dinara.

Kako se navodi Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, a u saradnji sa BIA, Poreskom policijom, MUP-om, i UKP, odnosno Odeljenjem za borbu protiv korupcije “dana 20. oktobra je pokrenulo krivični postupak donošenjem naredbe o sprovođenju istrage protiv I.N., B.S., M.S., Z.S, A.M., S.P., Ž.J, T.S., R.T., S.N., P.Š., P.P., E.T., i Z. A., zbog osnova sumnje da su izvršili produženo krivično delo neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit” i krivično delo pranja novca.

Tužilaštvo je objasnio da 14 lica tereti da su od 2017. do 2019. godine “organizovali nabavku i prevoz tekstilne robe iz Turske u Srbiju, posredstvom privrednog društva čije je sedište u Srbiji, preko kojeg je potom vršena fiktivna prodaja te robe većem broju privrednih društava u Srbiji po cenama znatno nižim od uvoznih, iako je faktični to privredno društvo istu robu prodavalo za gotov novac različitim fizičkim i pravnim licima u Srbiji, NA KOJI NAČIN JE NA IME NEOSNOVANOG POVRAĆAJA PDV-A OD STRANE BUDŽETA SRBIJE ISPLAĆEN IZNOS OD UKUPNO 441.367.701 DINARA”.

Tužilaštvo je izvestilo da je na njihov predlog Viši sud u Novom Sadu odredio pritvor za uhapšene I.N., B.S., M.S., S.P., Ž.J. i Z.S. – te da se osumnjičeni E.T., S.N. i R.T. – nalaze u bekstvu pa se za njima traga. Dok se A.M., T.S, P.Š., P.P. i Z.A. – brane sa slobode.

Od Tužilaštvo smo tražili i imena firmi, podatke o njihovim sedištima, godišta osumnjičenih – ali u ovom slučaju to nismo bili u prilici da dobijemo.


MarketingNajnovije vesti