Hronika

Pančevačka bolnica osuđena da plati štetu zbog propusta osoblja pri lečenju sada pokojne Marijane Jojkić

Pančevo, Pet, 09/08/2019 - 08:21
Vladimir ĐokovićApelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Opšte bolnice Pančevo i potvrdio presudu Osnovnog suda u Pančevu kojom je presuđeno da na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova usled smrti bliskog lica Marijane Jojkić isplati njenim najbližim rođacima po 800.000 dinara sa pripadajućom zateznom kamatom kao i troškove postupka.

Opšta bolnica štetu će isplatiti kao pravni naslednik Zdravstvenog centra “Južni Banat” gde se pokojna Jojkić obratila za zdravstvenu pomoć zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ubrzo posle porođaja 2006. godine. Tokom pet dana u bolnici Pančevo pokojnoj 26-to godišnjoj majci dvoje dece nije pružena adekvatna pomoć,  a ubrzo posle prebacivanja u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije u Beogradu konstatovana je perforacija slepog creva pa je i operisana da bi nekoliko dana kasnije od komplikacija i preminula.

Kako se navodi u presudi za naknadu štete na osnovu nalaza komisije VMA koju je potvrdio nalaz sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta – sud je zaključio “da je kompletno neusaglašeno, neorganizovano i zadocnelo zbrinjavanje pacijentkinje direktno dovelo do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja i do nastupanja smrti”.

Apelacioni sud svojom odlukom odbacio je i navode žalbe Opšte bolnice koju zastupa advokat Aleksandra Smilevski koji su ukazivali na “okolnost da maloletni sinovi zbog svog uzrasta u momentu majčine smrti  nisu mogli da shvate značaj gubitka roditelja” pa da bi im zato trebalo da pripadne i manja naknada štete. Sud je konstatovao da je uzrast dece “bez uticaja na pravilnost pobijane odluke, jer im je trajna uskraćenost za ljubav, nežnost, toplinu i posvećenost u staranju od strane majke prilikom njihovog detinjstva i odrastanja” te je konstatovao da bez obzira na visinu naknada štete ni približno ne može kompenzovati gubitak koji deca imaju zbog smrti koja je nastala “propustima osoblja” tužene Opšte bolnice Pančevo.
MarketingNajnovije vesti