Slavina
Hronika

Pančevački građevinski bum uzima sledeću žrtvu - počelo rušenje Slavine

Izvor: 
013info Sub, 18/09/2021 - 15:33


Pančevački građevinski bum uzima svoju sledeću žrtvu. Počelo je rušenje objekata na lokaciji koju svi znamo kao "Slavina":

Na ovom mestu trebalo bi da niknu dve četvorospratnice sa 33 stana, poslovni prostor, dve lamele sa 118 stanova i podzemnom garažom. 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Pančevu „Politici” je svojevremeno rečeno da kompleks „Slavina” nije utvrđen kao nepokretno kulturno dobro zbog nedostatka tehničke dokumentacije. Takođe, u zavodu napominju da je februara prošle godine, Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Beogradu obavio ekspertizu statike objekata u kompleksu ’Slavina’. Utvrđen je izuzetno visok stepen devastacije i nestabilnosti objekata koji se urušavaju. Na pitanje, da li je zavod davao mišljenje u vezi sa projektom za izgradnju novog stambeno-poslovnog kompleksa na toj lokaciji, iz ove ustanov u pisanom odgovoru našem listu se navodi:

„Nakon izrade elaborata izdato je mišljenje o mogućnostima uklanjanja, započinjanja sa preventivnim uklanjanjem nestabilnih objekata i mogućnostima pristupanja izradi urbanističkog projekta za kompleks ’Slavina’. Zavod je na osnovu elaborata i prethodno izdatog mišljenja, početkom marta izdao uslove čuvanja, održavanja i korišćenja nepokretnih kulturnih dobara za potrebe izrade urbanističkog projekta razrade lokacije katastarske parcele dela kompleksa ’Slavina’ za planiranu rekonstrukciju novog poslovnog i izgradnju stambeno-poslovnog objekta koji se nalazi u Ulici oslobođenja broj 2 u Pančevu.”

"Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo i drugi građani su predali preko 60 primedbi kada se saznalo šta grad i privatni investitori planiraju sa ovom lokacijom. Naravno iz sekretarijata za urbanizam i JP Urbanizam nisu nam odgovorili ni na jednu primedbu a kamoli nas obavestili kada je Javno zasedanje komisije za planove na koje smo imali pravo", saopšteno je iz Inicijative "Odbranimo Teslu" povodom rušenja objekata na lokaciji "Slavina":

Kada je pančevačka Pivara radila “punom parom”, često dešavalo da se Tamiš izlije i poplavi prostorije pivare, što je ugrožavalo rad i proizvodnju piva. Da bi sprečio štetu, 1891. godine Ignac Vajfert kupuje zemljište i gradi mesto za skladištenje piva. Mesto je bilo odgovarajuće jer se nalazilo relativno blizu pivare, ali na izvesnom uzvišenju. Ubrzo se javila i potreba za fabrikom leda, koju je sagradio Đorđe 1916. godine na istom mestu. Ceo kompleks je poznat pod nazivom “Slavina” po Vajfertovoj gostionici koja je nekada tu postojala, a koja je srušena početkom devedesetih da bi se izgradio "C market".

Postoji priča da pod zemljom postoji tunel koji spaja Vajfertovu pivaru kod Tamiša i “Slavinu”. Kažu da je tunel služio za transport piva od jednog mesta do drugog.

Izgleda da je došlo vreme da saznamo da li je to istina.

 
MarketingNajnovije vesti