Nenad Zivkovic
Hronika

PANČEVO: Koordinator SNS-a preko suda traži od novinara 500 000 dinara zbog pretrpljenog duševnog bola

Pančevo, Pon, 22/10/2018 - 18:29
Aleksandar StojkovićBranko Malović, potpredsednik izvršnog odbora Srpske napredne stranke i koordinator za Južnobanatski i Podunavski okrug iste političke partije, tužio je 3. oktobra, pančevačkog novinara, Nenada Živkovića. Malović, na ime naknade štete za pretrpljene duševne bolove potražuje 500 000 dinara.

Tužilac, preko svog punomoćnika, traži obeštećenje zbog teksta „Partijska država+proveren kadar=naprednjačko vladanje“, koji je objavljen na internet sajtu pancevo.city, 9. jula ove godine, a u kome se, kako je u tužbi navedeno, pričinila nenadoknadiva šteta tužiocu.

Naime, kako stoji u tužbi, iznošenjem uvredljivih i netačnih informacija, tuženi pričinjava nenadoknadivu štetu tužiocu u svim sferama života, a posebno na porodičnom, socijalnom i poslovnom planu.

„Tužiocu je veoma teško palo iznošenje uvredljivih laži o njemu od strane tuženog i zbog toga trpi jake duševne bolove. Tužilac se oseća osramoćeno, a u isto vreme oseća ljutnju i bes jer takvo nečovečno postupanje ničim nije izazvao“, navodi se u tužbi.

U tužbi piše i da je Živković objavio niz neistinitih informacija o tužiocu kojima se se vrši povreda njegovih časti i ugleda i degradira njegova ličnost i profesionalni kredibilitet.

„Kontekst teksta čitajući ga u celini je da je tužilac kafedžija, vozač i babasera koji je kao takav, ispod nivoa da bi ga slušali gradski momci koji su šarmeri i da takvom tužiocu treba da „raportiraju“ saradnici koje tuženi prikazuje kao robove neukog tužioca naredbodavca“, kaže se u tužbi.

Tužilac se poziva na Član 23. stav 1. Ustava Republike Srbije, u kome piše:

„Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju“.

Nenad Živković u svom pismu koje je stiglo našoj redakciji kaže:

„O najnovijem slučaju pritiska na profesionalno, slobodno, objektivno i kritičko novinarstvo već sam obavestio mnoge koleginice i kolege zaposlene u medijima i bliske medijskoj sceni, reprezentativna novinarska udruženja u zemlji, nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, nezavisna regulatorna tela, Misiju OEBS-a i Delegaciju Evropske unije u Srbiji, kao i druge predstavnike međunarodne zajednice akreditovane u našoj zemlji.“

Tužbu komentariše i sajt na kome je sporni tekst objavljen.

„Posle skoro godinu i po dana ignorisanja postojanja našeg sajta, naš drug Branko nije iskoristio druge mogućnosti koje postoje u komunikaciji između neistomišljenika – dakle, da redakciji sajta Pančevo Si Ti pošalje reagovanje, ispravku, dopunu, demanti, otvoreno pismo… ako mu nešto nije bilo pravo, ili se ne slaže sa nekom izrečenom tezom, što je u zdravim društvima normalno – nego se odmah odlučio da tuži saradnika našeg sajta, što smatramo sasvim legitimnim, ali ne naročito popularnim činom; da ne kažemo da se osećamo gotovo dirljivo počastvovani ovim gestom našeg druga Branka.“

Kako navodi internet sajt pancevo.city, sutkinja Nela Petrušević je obavezala tuženog Živkovića da u roku od 30 dana od prijema tužbe sa prilozima podnese sudu odgovor na tužbu.

 
MarketingNajnovije vesti