Sud Pančevo
Hronika

PANČEVO: Maloletnicima za ubistvo zaprećena kazna do 5 godina zatvora

Pančevo, Pon, 11/12/2017 - 16:09
Vladimir Đoković

 

 

Prošlog četvrtka ubijen je 16-godišnji I.A. Više javno tužilaštvo u Pančevu prethodni postupak zbog izvšenja ovog krivičnog dela vodi protiv N.S. (17) koji je odlukom sudije za maloletnike Višeg suda u Pančevu posle hapšenja zadržan u pritvoru rešenjem do 30 dana.

Za krivično delo ubistva zaprećena je kazna od 5 do 15 godina zatvora. Ali po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica – kazna maloletničkog zatvora – ne može biti kraća od 6 meseci i niti duža od 5 godina.

- Samo izuzetno za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od 20 godina ili teža kazna, ili u slučaju sticaja najmane dva krivična dela za koje je propisana kazna zatvor teža od deset godina, maloletnički zatvor se može izreći u trajanju od 10 godina, saopštio je Viši sud.

Postupak protiv maloletnika ima posebna pravila: nema suđenja u odsustvu, maloletnik mora stalno imati branioca, uvek se isljučuje javnost na suđenju, bez dozvole suda ne sme se objaviti tok krivičnog postupka prema maloletniku niti odluka donesena u postupku, a podaci o izrečenim vaspitnim merama maloletnom učioniocu krivičnog dela mogu se dati samo sudu, javnom tužiocu i organu starateljstva.

- Maloletnik u pritvoru mora biti odvojen od punoletnih lica, izuzetno sudija za maloletnike, ukoliko ne postoje uslovi da maloletnik u pritvoru boravi odvojeno od punoletnih lica, može dati saglasnost da maloletnik bude u pritvoru zajedno sa punoletnim licem, nakon što izvrši procenu da isti na maloletnika neće štetno uticati, navodi se u informaciji koju smo dobili od  Višeg suda.Marketing

Najnovije vesti