skok u bazen
Hronika

PANČEVO: Mladi sportisti morali da napuste bazen, direktor JKP Mladost objašnjava zašto

Izvor: 
013info Sre, 29/07/2020 - 16:28

U utorak, 28. jula, došlo je do manjeg incidenta na pančevačkom bazenu. Grupa mladih sportista iz vaterpolo i plivačkih klubova morala je da prekine trening. Bazen je, kako portal 013info saznaje evakuisan po nalogu Štaba za vanredne situacije Pančeva.

Grupa anonimnih roditelja zbog ovog događaja uputila je našoj redakciji (kao i direktoru JKP Mladost) pismo u kome kaže da su razočarani ponašanjem Predraga Stojadinova zbog ovog događaja.

“Obraćavamo se povodom incidenta koji se dogodio danas 28.7.2020. nešto pre 19 h na gradskom bazenu u Pančevu. Kao što znate to je vreme i termin koji koriste plivački i vaterpolo klubovi i članovi tih klubova. Danas u to vreme pančevački sportisti, treneri, a pre svega maloletna deca, izbačena su i oterana sa spoljašnjeg bazena od strane predstavnika JKP „Mladost“ koji je tu direktivu saopštio pozivajući se na direktora ovog preduzeća.”

Kako smo hteli da saznamo o čemu je tačno reč, pokušali smo da dođemo do sagovornika iz ove grupe roditelja, ali nam je rečeno da ni jedan roditelj ne bi voleo da daje izjavu. Takođe nam je predočeno da je ovo pokret roditelja “čija deca već neko vreme ispaštaju zbog direktora JKP Mladost i koji više ne mogu da se sami bore s vetrenjačama”.

Ipak na naša dodatna pitanja odgovorili su imejlom.

- Nešto pre 19 sati u utorak, 28. jula, pet radnika JKP Mladost blokiralo je sve aktivnosti na bazenu i saopštili da svi moraju da izađu napolje. To je bilo, po rečima radnika, naređenje direktora Mladosti. U tom trenutku po rečima sagovornika, na bazenu su bila deca iz vaterpolo klubova Mladost I Wind Sport, Plivačkog kluba Dinamo i Rukometnog kluba Dinamo. Pedesetak mladih sportista od kojih su neki trenirali u vodi, a neki na suvom, napisano je u mejlu koji smo dobili od "Pokreta roditelja".

Po njihovim rečima Stojadinov se pojavio desetak minuta kasnije i rekao da su prekršene “mere”, te da svi moraju da napuste bazen. 

Kako kažu  jedino su deca iz Rukometnog kluba smela da ostanu na bazenu.

Direktor JKP Mladost Predrag Stojadinov rekao je za portal 013info da se incident zaista dogodio.

- Mi imamo strogo naređenje da do mešanja građanstva i sportista na bazenu ne sme da dođe. Građanstvo mora do 18 sati da napusti bazen. Oni to juče nisu učinili na vreme, sportisti su već počeli da ulaze, a to je situacija koju zbog epidemije ne smemo da dozvolimo. Kontaktirali smo Štab za vanredne situacije grada Pančeva i dobili preporuku da ispraznimo bazen, što smo i učinili, rekao nam je Stojadinov.

Direktor JKP Mladost objašnjava da je tada i došlo do teških reči i da se to često dešava jer roditeljima nije dozvoljeno da prisustvuju treninzima, što je takođe deo mera u borbi protiv pandemije. On naglašava da mu je zdravlje korisnika najbitnije.

- Meni je iskreno žao što je došlo do ovog nesporazuma, i mi ćemo u narednom periodu opominjati građanstvo koje koristi bazen pola sata ranije da mora da ga napusti kako do ovakvih situacija ne bi ponovo došlo, kaže Stojadinov.

Stojadinov je rekao da su mladi rukometaši mogli da treniraju jer je njihov trening počeo kasnije - kad je već bazen bio ispražnjen.

- Mogli smo i sa ovim sportistima da se dogovorimo da se njihov trening nastavi kasnije da je bilo više razumevanja sa strane roditelja, ispričao je Stojadinov.

Na kraju prenosimo u celosti pismo roditelja koje je poslano našoj redakciji i Predragu Stojadinovu:

Obraćavamo se povodom incidenta koji se dogodio danas 28.7.2020. nešto pre 19h na GRADSKOM BAZENU PANČEVO. Kao što znate to je vreme i termin koji koriste plivački i vaterpolo klubovi i članovi tih klubova. Danas u to vreme pančevački sportisti, treneri, a pre svega maloletna deca, izbačena su i oterana sa spoljašnjeg bazena od strane predstavnika JKP „Mladost“ koji je tu direktivu saopštio pozivajući se na direktora ovog preduzeća.

Prvo, vrlo pristojno i razumno Vam se obraćamo jer ste vi preduzeće koje rukovodi ovim objektom, a vaš direktor čovek koji je preuzimao određene postupke ispred tog preduzeća i na čijem je čelu i kojim rukovodi. Za razliku od njegovog današnjeg ponašanja i reagovanja, mi ćemo se držati odgovornog, razumnog i pristojnog. Tako nam kućno vaspitanje i savest nalažu.

Danas ste našu decu ostavili uskraćenu za njihov trening (da ne ulazim u to koliko oskudnih termina dodeljenih inače imaju, to je već problem i sramota za sebe). Ne samo da ste im oduzeli prethodno zvanično dodeljeno pravo da treniraju tog dana, u tom terminu, nego ste ih isterali i izbacili. Mislite li da, pored uskraćivanja prava na bavljenjem sportom u ovom gradu, Vaše današnje ponašanje i postupak je dobra pedagoška lekcija za tu decu, primer sportskog i društvenog etičkog kodeksa, dobar pokazatelj kako se institucije (i činioci istih) ophode prema građanima (pogotovo maloletnim) u jednoj uređenoj državi?

Tražimo objašnjenje (i ako smatram da opravdanog nema, ali opet, kućno vaspitanje i savest nam nalažu da Vam dam šansu) šta se danas tačno dogodilo. Tačnije, više nas zanima šta je jedno maloletno dete koje je uredno došlo na trening, primereno se ponašalo, poštujući sve propisane mere, šta je to ono zgrešilo da  JKP „Mladost“ onako postupa sa njim i lišava ga njegovih prava i vredja njegovo dostojanstvo i integritet? To ste učinili bez prisustva roditelja, jer i mi poštujemo propisane mere pa svoju decu dovodimo na bazen, ali se na bazenu ne zadržavamo (ali su zato primecena lica koja tu ne treba da borave ,ali nam je rečeno da im niko ništa ne može i da direktor odobrava njihov boravak tu). Da li smo pogrešili što nismo bili prisutni, pa su oni tako ostali nezaštićeni, jer kao što znate, maloletni su još uvek ne susreću sa ovakvim situacijama, niti smo mi roditelji imali na pameti da ih trebamo preventivno učiti kako se ponašati u ovakvim NEprilikama jer smo smatrali da su na tom mestu sigurni i bezbedni i da ovako nešto ne mogu doživeti?

Da li su se ta deca neadekvatno ponašala pa ste bili primorani da ih udaljite sa bazena? Mi znam da nisu. Ta deca su na tom bazenu 10 godina i vredno treniraju, još lepše se ponašaju (nekim starijima mogu biti i primer). Uredno plaćaju članarine. Mi, roditelji uredno plaćamo poreze i doprinose i time kroz budžet omogućujemo i Vama da obezbedite Vaše plate za Vaša radna mesta i posao koji obavljate. Da li je Vaš posao da izbacujete decu, članove klubova, sa bazena i uskraćujete ih za trening? I zašto je dozvoljeno samo rukometašima da održe svoj trening, da li su ta deca bolja, vrednija, zaslužnija od naše?

Da li ste imali problem sa nekim drugim licima na bazenu? Da li nevina deca treba da ispaštaju i budu kolateralna šteta zbog nekih drugih lica? Sa kojim pravom? Da li biste vi dopustili ovakvo ponašanje nad Vašom decom? Da li biste vi ćutali? Da li je taj bazen privatni ili javni? Da li je ovo Divlji zapad ili uređena država? Da li su naša deca krpe koje svako može da izbacuje na ulicu ( ah, kakva ironija, ideja je bila da ih sklonimo sa ulice i uključimo u sport!)?

 

Ne znam šta je ovde neophodnije: objašnjenje ili izvinjenje...

 
MarketingNajnovije vesti