Sud Pančevo
Hronika

PANČEVO: Za podmićivanje u NIS-u petorka osuđena na zatvor i da uplati 700 hiljada evra

Pančevo, Uto, 23/04/2019 - 17:56
Vladimir Đoković


Slučaj podmićivanja u NIS-u dobio je novi sudski epilog krajem marta pred Višim sudom u Pančevu. Objavljenom presudom sud je optuženog Viktora Slavina oglasio krivim za izvršenje krivičnog dela primanje mita u obavljanju privredne delatnosti kao saizvršioca, optuženog Džagdžit Singa zbog izvršenja produženog krivičnog dela primanja mita u obavljanju privredne delatnosti kao saizvršioca, Aleksandra Despotovića i Dragišu Despotovića svakog ponaosob zbog krivičnog dela davanja mita u obavljanju privredne delatnosti kao saizvršioce, i optuženog Stanislava Kislicina za izvršenje krivičnog dela primanje mita u obavljanju privredne delatnosti kao saizvršioca.

Slavin je osuđen na zatvor u trajanju od 2,5 godina, Sing na zatvor od 3 godine, Kislicin na zatvor od 2,5 godina, dok su Despotovići osuđeni na po godinu dana zatvora što će biti izvršeno u prostoru gde stanuju bez elektonskog nadzora.

Svim optuženima u kazne se uračunava vreme provedeno u pritvoru i na izdržavanju mere zabrane napuštanja stana. Slavinu, Singu i Kislicinu sud je izrekao i meru proterivanja stranca iz Srbije u trajanju od 10 godina, a istovremeno im je produžio meru oduzimanja pasoša do pravosnažnosti presude odnosno slanja na izdržavanje kazne. Slavina i Singa obavezao je da u budžet Srbije uplate solidarno 303 hiljade evra, dok je ista obaveza za Singa i Kislicina – 400 hiljada evra – što je korist stečena vršenjem krivičnih dela.

Sud je oštećenu kompaniju NIS uputio sa imovinskopravnim zahtevom na parnicu, a odbijen je predlog da se Despotovićima ukine jemstvo od po 200 hiljada evra. Presuda Višeg suda u Pančevu je prvostepena, pa osuđeni ali i tužilaštvo imaju pravo žalbe.
MarketingNajnovije vesti