Foto: pixabay
Hronika

PANČEVO: Zbog AFRIČKE KUGE SVINJA održan HITAN sastanak

Pančevo, Sub, 19/08/2017 - 10:12
Vladimir Đoković

 

Zbog novonastale situacije i pojave afričke kuge svinja u nama susednoj Rumuniji, održan je hitan sastanak nadležnih subjekata Južnog Banata i tom prilikom je formiran Regionalni krizni centar Južnobanatskog okruga u sastavu: Danijela Lončar načelnik okruga, Milica Vurdelja šef republičke veterinarske inspekcije, Aleksandar Živulj epizootiolog VSI i predstavnici svih osam opština.

- Zadatak Regionalnog kriznog centra je da preduzme sve aktivnosti u cilju sprečavanja zaraze, odnosno da sastavi operativne planove i dostavi potrebne informacije svim relevantnim subjektima, kao i da isprati kretanje i sprečavanje pojave bolesti na teritoriji okruga, saopštio je Južnobanatski upravni okrug

Afrička kuga svinja je veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči, ne postoji vakcina i uginjavaju sve obolele svinje bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod samo jedne svinje u gazdinstvu, ubijaju se sve svinje. Ekonomske štete su ogromne.

U svojoj objavi Okrug je naveo i podatke o načinima širenja bolesti, preoznavanja afričke kuge svinja i neophodnim preventivnim merama.

 

 

BOLEST SE ŠIRI: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama; ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom; inficiranim krpeljima; odećom i obućom; kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom; leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima; insektima.

KAKO PREPOZNATI AFRIČKU KUGU SVINjA: iznenadno uginuće jedne ili više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje; kašljanje, povraćanje.

PREVENTIVNE MERE: ne hranite svinje pomijama; izbegavati pašno držanje svinja; sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama; osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću; obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru; postaviti dezobarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

 

UPUTSTVO ZA LOVCE: Svako oboljevanje ili uginuće divljih svinja obavezno treba prijaviti nadležnom lovnom i veterinarskom inspektoru teritorijalno nadležnom za lovno područje (sa ciljem uzimanja uzoraka radi laboratorijskog ispitivanja na AKS i KKS); U lovištu nemojte ostavljati za sobom otpatke hrane koja sadrži ostatke hrane životinjskog porekla; U gazdinstvima sa domaćim svinjama zabranjeno je prihvatanje i držanje divljih svinja; Ukoliko u sopstvenom domaćinstvu/dvorištu držite domaće svinje, obavezno, nakon dolaska iz lova i lovišta promenite odeću i obuću pre nego pristupite pojenju, hranjenju ili čišćenju sopstvenih svinja; Useljavanje divljih svinja u ograđena lovišta ili izmeštanje divljih svinja u slobodnu prirodu, prethodno obavezno prijaviti i nadležnom veterinarskom inspektoru; Zamolite lovce koji dolaze iz zemalja zaraženih AKS da ne donose sa sobom namirnice pripremljene od svinjskog mesa poreklom od domaćih i divljih svinja. AKS se vrlo često prenosi kontaminiranom hranom.

Kako je navedeno na kraju saopštenje: “VIRUS AFRIČKE KUGE SVINjA NE PREDSTAVLjA OPASNOST ZA LjUDE I DRUGE VRSTE ŽIVOTINjA! “Marketing

Najnovije vesti