Foto: 021.rs
Hronika

Ponovo prevare sa zahtevom za uplatom novca sa nepoznatih brojeva

Izvor: 
021.rs Ned, 10/12/2017 - 08:18

Poslednjih dana građani Srbije učestalo dobijaju SMS poruke u kojima nepoznata osoba od njih traži da joj uplate novac preko pošte ili kredit na određen broj telefona.

 

Sve poruke su slične sadržine i uglavnom se svode na to da pošiljalac traži da mu se pošalje 300 ili 500 dinara na neki broj telefona ili uplati novac preko pošte na neko ime.

Uz svaki SMS na kraju poruke stoji rečenica "isključili su mi moj broj" ili slična formulacija. Zanimljivo je i da se većina poruka šalje u ranim jutarnjim satima. 

021.rs je pozvao brojeve telefona iz poruka koje smo dobili na uvid od građana, ali se niko nije javljao ili odgovarao na SMS poruke.

Podsetimo da se ovaj vid pokušaja prevare građana izvodi u Srbiji već nekoliko godina. 

Iako većina ljudi ne šalje novac i ne uhvati se u zamku, prevaranti računaju da će slanjem stotina, pa i hiljada SMS poruka na razne brojeve telefona, uspeti da prevare prvenstveno starije građane, koji nisu vični tehnici i još imaju decu ili unuke koji živi u drugom mestu, pa ove poruke izazovu strah i odmah šalju novac kako bi pomogli.

Matematika je ovde jasna, jer od, recimo, 10.000 poruka koje budu poslate da samo jedan posto prođe, prevarant opet dobija lepu sumu na svoj račun.Marketing

Najnovije vesti