Poplava u Dubokoj Bari
Hronika

Poplava u Dubokoj Bari, pančevački vodovod isključio nekoliko bunara (FOTO)

Izvor: 
D. V. Uto, 18/06/2019 - 19:16

Pančevački „Vodovod“ morao je da isključi jedan broj svojih bunara zbog izlivanja septičkih jama poplavljlenih kuća u naselju Duboka bara u neposrednoj blizini fabrike vode. Razlog poplave su visoke podzemne vode, ali i neodržavanje kanalske mreže i zatrpavanje kanala otpadom.

 

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8384.jpg

 

Dvadesetak domaćinstava na obodu beogradske opštine Palilula od petka popodne je pod vodom, a njihovi stanari morali su da se isele. Jedan od njih, Milan Stošić smatra da je pančevački „Vodovod“ čija fabrika vode je u neposrednoj blizini kuća pogoršao situaciju.

„Oni dnevno ispiraju tri-četiri svoja filtera. To su veliki filteri, za ispiranje svakog filtera im treba 100 do 150 kubika vode. Ako danas isperu pet fitera, vidite koliko je to kubika vode“, kaže Stošić.

 

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8404.jpg

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8415.jpg

 

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8434.jpg

 

Direktor „Vodovoda“ Aleksandar Radulović nije u Pančevu, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da je osnovni problem zagušena kanalska mreža koju održava Vodorivredno preduzeće „Sibnica“, i da je zbog izlivanja septičkih jama okolnih kuća morao da zatvori jedan broj bunara. Naglasio je da su kuće i septičke jame sazidane u zoni sanitarne zaštite izvorišta vode, što je nedopustivo.

Radulović je dodao kako snabdevanje vodom Pančeva nije ugroženo, jer udaljeniji bunari u Gradskoj šumi rade.

Vodoprivredno preduzeće „Sibnica“ je reagovalo, ali to nije bilo dovoljno. Zbog zapuštenosti kanalske mreže i javašluka građana teško su pronašli mesto začepljlenja, rekao je Milorad Kostić, zamenik rukovodioca Radne jedinice „Tamiš“ u Vodoprivrednom preduzeću „Sibnica“.

„Mi smo ušli sa mehanizacijom negde oko pet sati popodne u petak, i počeli smo da čistimo najugroženije delove kanala koji su bili zatrpani ovde od raznog komunalnog smeća, biljne vegetacije i tako. Može da se održava to bolje, s tim što bi trebalo da se povećaju novčana izdvajanja kako bi se svi kanali održavali, a ne samo pojedinačni i parcijalno“.

 

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8471.jpg

 

Sami građani nažalost zdušno doprinose ovakvom stanju, kaže Milena Cvejin, stanovnica Duboke bare.

„Problem je u tome što se ne održava onaj kanal, što se ne čisiti, što u njega baca ko šta stigne. I kad dođe ovako kako je došlo, onda se svi hvatamo za glavu“.

U „Sibnici“ očekuju da će se do ujutru voda povući. Međutim, pitanje je da li poplava može da se ponovi, jer se isto dogodilo i 2014. kada su podzemne vode takođe bile visoke.

 

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8479.jpg

 

Poplava u Dubokoj Bari
c75p8468.jpg

 

 
MarketingNajnovije vesti