publicdomainpictures.net
Hronika

PRONEVERILA 200 000 EVRA: RadnicI filijale Banke Inteza u Pančevu Apelacioni sud smanjio kaznu

Izvor: 
Tanjug Uto, 21/01/2020 - 17:49

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve i po godine kaznu Jovanki Vuković i pravosnažno je osudio na pet godina zatvora jer je kao zaposlena u filijali banke „Inteza" u Pančevu za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist od 198.712 evra i 3.030 švajcarskih franaka. Ovom odlukom, koja je objavljenan na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Pančevu kojom je Vukovićeva bila osuđena na sedam i po godina zatvora.

Ona je osuđena zbog krivičnih dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti u produženom trajanju i podstrekavanje na neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

Oštećena banka „Inteza“ i oštećeni klijenti banke su upućeni da svoj imovinsko-pravni zahtev ostvare u parničnom postupku.

Vuković je prema presudi od 2009. godine do 28. avgusta 2017. godine sačinjavala naloge za isplatu novca sa računa klijenata bez njihovog prisustva, a zatim potpisivala prijem novca umesto klijenata i preuzimala novac, ili je sačinjavala blanko naloge za isplatu i podizala novac.

Takođe je, pismom od 28. avgusta 2017. godine, od izvršnog direktora banke zatražila od ne prijavljuje nadležnim organima da je izvršila krivično delo.

Pravosnažno je oslobođena za krivično delo ucena.

Po nalaženju Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti za okrivljenu cenio njen raniji život, priznanje izvršenja krivičnog dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti, kao i porodične i lične prilike.

Od otežavajućih okolnosti prvostepeni sud je pravilno uzeo u obzir način i okolnosti pod kojima je okrivljena izvršila krivično delo, da je prema utvrđenom stanju stvari u vremenskom periodu od gotovo osam godina sa računa klijenata banke u 10 navrata neosnovano kao kontrolor smene podizala i prisvojila novac koji joj je poveren u radu.

Medutim, po oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima, a olakšavajućim okolnostima nije dao dovoljan značaj, zbog čega je prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni i smanjio je na pet godina.
MarketingNajnovije vesti