Hronika

RADNA GRUPA PLENI CIGARETE: Najveći ilegalni zasad duvana ove godine pronađen u Pančevu

Izvor: 
Danas Ned, 25/09/2016 - 14:05

Vlada Republike Srbije, odlučna da se obračuna sa ilegalnom proizvodnjom i trgovinom duvanom i duvanskim proizvodima, formirala je Radnu grupu za borbu protiv krijumčarenja duvana, koja je za nepunih pet meseci zaplenila duplo više boksova cigareta u odnosu na isti period 2015, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U koordiniranim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova, BIA, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za duvan, od 1. maja do 22. septembra ove godine, zaplenjeno je 65. 434 boksa cigareta, vrednosti više od 80 miliona dinara. U istom periodu prošle godine zaplenjeno je 32.719 boksova cigareta.

Radna grupa u tome periodu zaplenila je 50 tona i 89 kilograma duvana u listu, 8,5 puta više u odnosu na isti period 2015, kada je zaplenjeno oko pet tona. Ukupna vrednost zaplenjenog duvana u listu procenjuje se na više od 15 miliona, a rezanog na više od 12 miliona dinara.

U odnosu na 2015. godinu, Radna grupa povećala je ukupan broj realizovanih zaplena za više nego duplo, sa 217 na 473.

Najveći ilegalni zasad duvana, radna grupa otkrila je sredinom avgusta ove godine, kada je na jednoj parceli u Pančevu, površine oko 12 hektara, otkriveno oko 25 tona duvana u listu, a najveća zaplena bokseva cigareta bila je krajem juna, kada je u kamionu pronađeno oko 16 i po hiljada bokseva cigareta bez akcizne markice vrednosti oko 16 i po miliona dinara, saopštio je MUP.

Radna grupa za borbu protiv krijumčarenja duvanom formirana je 17. maja 2016. godine, na predlog premijera, a za njenog predsednika imenovan je vršilac dužnosti direktora policije, Vladimir Rebić.

Članovi radne grupe su direktor BIA, vršilac dužnosti direktora Poreske uprave, vršilac dužnosti direktora Uprave carina i vršilac dužnosti direktora Uprave za duvan.

U rad grupe učestvuju i predstavnici Fitosanitarne inspekcije, Tržišne inspekcije, Poljoprivredne inspekcije, Komunalne policije i predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom duvana duvanskih proizvoda. Radna grupa i u narednom periodu koordinisanim aktivnostima svih službi nastaviće odlučno da se bori protiv ilegalne trgovine i proizvodnje duvana u cilju zaštite budžeta Republike Srbije, zaključeno je u saopštenju MUP-a.Marketing

Najnovije vesti