Photo: Flickr/JAVIER DEVILMAN

 
Hronika

Saslušani osumnjičeni za pranje novca i oružje iz Alibunara i Kovačice - nekima određen pritvor

Izvor: 
Tanjug Sub, 25/06/2022 - 19:13Na predlog Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je određen pritvor vlasniku menjačnice iz Alibunara "Herc" S. D. i policijskom službeniku iz tog mesta M.M. i S.D. osumnjičenima za krivično delo pranje novca.

M.M. se tereti i za nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija jer je u njegovom stanu i prostorijama koje koristi pronađena municija koju je držao bez dozvole.

Njima je određen pritvor do 30 dana da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom roku, saznaje Tanjug.

Oni su se danas na saslušanju u tužilaštvu branili ćutanjem.

Pored njih, uhapšena su još trojica osumnjičenih, vlasnik preduzetničke radnje “Restoran kod Kovačevića” iz Alibunara G.C, direktor stovarišta “Unitrgovina” doo iz Kovačice J.B. i zaposleni u toj firmi Z.H. priznali su izvršenje radnji koje im se stavljaju na teret.

Za njih je tužilaštvo predložilo sudu da im odredi mere: zabrana napuštanja teritorije Srbije uz oduzimanje putnih isprava, kao i zabranu sastajanja sa određenim svedocima.

Sumnja se da je S.D. u toku 2014. godine pozajmio G.C. iznos od 10.000 evra, uz kamatu od 5 odsto mesečno, a kako G.C. nije mogao da vraća ovu nesrazmerno ugovorenu kamatu, do 2018. godine dug je narastao na 60.000 evra.

Kako bi mu vratio dug, na predlog S.D, G.C. je na ime svog restorana podigao namenski kredit od 59.160 evra "za energetsku efikasnost" kod Garancijskog fonda AP Vojvodine.

G. C. se tereti da je tako dobijen novac u dinarskoj protivvrednosti, po nalogu S. D, prebacio na racun "Unitrgovine", dok je novac knjigovodstveno proknjižen kao avans.

Sumnja se da J. B. iz blagajne "Unitrgovine" podizao novac iz dnevnih pazara i predavao ga na ruke S. D. i M. M, da bi potom, kako bi prikrio izvršenje krivicnog dela, naložio Z. H. da sačini lažne fakture o navodno isporučenom građevinskom materijalu.

U stanu i drugim prostorijama koje koristi M. M. prilikom pretresa je pronađena municija različitog kalibra, koju je držao bez dozvole nadležnog organa.

 
MarketingNajnovije vesti