Hronika

SRPSKI MEDIJI JAVLJAJU: Uhapšen direktor pančevačke „Azotare"

Izvor: 
Tanjug/novosti/b92 Pon, 20/11/2017 - 13:45

Direktor pančevačke "Azotare" M.Đ. uhapšeni je danas u okviru policijske akcije koja je u toku, saznaju "Novosti".

Kako saznaju "Novosti" reč je o akciji suzbijanja korupcije. Tanjug saznaje da je uhapšeno još nekoliko rukovodilaca "Azotare".

Iz osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu rekli su nam da je direktor sa još dvojicom saradnika saslušan i pušten. Više o tome pročitajte ovde.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova kaže se da su Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Republike Srbije uhapsili 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku.

"Novosti" su 2015. pisale o toj "Azotari", a za taj list predstavnici sindikata govorili su o lošem ugovoru za gas i prevarama pri oduzimanju luke koja je bila u sklopu pančevačke fabrike. Tada je zamenik direktora bio M.Đ. 

Istom fabrikom mediji su se bavili i početkom 2017. kada je menadžment pančevačke "Azotare" odlučio da smanji plate zaposlenima za 25 odsto jer je fabrika zbog neplaniranog zastoja u radu imala prepolovljenu proizvodnju i gubitak od 100 miliona dinara. 

U aprilu je HIP "Azotara" osnovala novu firmu - HIP-održavanje. To je druga firma koju je "Azotara" osnovala. Prvo je osnovana "Specijalna luka" na prostoru i sa imovinom azotarske luke. Njen prvi direktor bio je generalni direktor "Azotare" M.Đ. 

Osumnjičenima koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje na teret se, između ostalog, stavljaju dela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita zloupotrebe službenog položaja, pronevere, ali i dela opšteg kriminala poput - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti.

U okviru suzbijanje korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su pričinili štetu budžetima Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od 8.350.106 evra.

Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući i rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža, zatim bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotari u Pančevu i zaposleni u EDB Niš.

U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija. Takođe, oduzeto je i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.

Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku i dve lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu. Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme

 

 

 

 


Marketing

Najnovije vesti