Protest poljoprivrednika
Hronika

U PANČEVU VIŠE OD 100 TRAKTORA U PROTESTNOJ VOŽNJI: Poljoprivrednici traže i da Vlada ukine zabranu izvoza uljarica i žitarica VIDEO

Izvor: 
013info Uto, 09/08/2022 - 16:40Na današnjem okupljanju poljoprivrednika održanom u vidu protestne vožnje traktora, pored povećanja otkupne cene suncokreta, bilo je i još nekih, srodnih zahteva.

U ovom događaju učestvovalo je i udruženje „Dolovački paori”, čiji je predsednik Marko Bojtar istakao da je odziv bio izuzetno velik, jer je prema njegovoj proceni bilo sigurno preko sto traktora i to po 40 iz Kovačice i Padine i oko 30 iz Dolova.

– Narod je ogorčen, pa ne treba da čudi ovakva reakcija. Ceo problem napravila je Vlada, jer je zabranila izvoz uljarica i žitarica, pa ona treba i da ga reši. Stoga smo istakli zahtev da se ukine ta odluka, jer je to oborilo cenu ispod svake logike. Do tog momenta stanje je bilo podnošljivo, jer je rađena terminska priodaja „na zeleno”, sa unapred dogovorenom cenom, koja je iznosila oko 100 dinara po kilogramu. Nažalost, to je učinio ipak veoma mali broj ljudi. A sada nam nude proslogodišnju cenu od oko 60 dinara, a dobro se zna koliko je samo repromaterijal poskupeo i koliko je suša umajnila rod, pa bi možda tek pomenutih 100 dinara bila adekvatna cena za podmirivanje silnih troškova – kaže Bojtar.

On ističe da su poljoprivrednici jasno i otoreno iskazali nezadovoljstvo, ali i da se neće na ovom zaustaviti.

– Ipak, zahvaljujem se policiji koja je bila veoma korektna, premda je mogla da odgovori pozitivno na našu prijavu za blokadu Nadela. Njihovo tumačenje bilo je da nije isteklo punih pet dana, pa je prijava odbačena kao neregularna i neblagovrena. Zato smo bili prinuđeni da sa udruženjem „Opstanak pojloprivrednika” organizujemo proteste, koji su posvuda po Srrbiji, a recimo požarevački „Stig” ne odustaje od blokade sve dok im ne dođe lično ministar Nedimović – navodi predsednik.

Bojtar navodi i da su poljoprivrednici imali dovoljno strpljenja, jer su odlagali protest s obzirom na to da su zamoljeni od ministra poljoprivrede i šefa kabineta predsednika, koji su naveli da će dogovoriti sa otkupljivačima da podignu cenu suncokreta sa oko 50 dinara po kilogramu, ali kako od svega toga nije bilo ništa, bili su prinuđeni na ovaj korak.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti