Zgrada suda u Pančevu
Hronika

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U PANČEVU: Prošle godine krivične prijave protiv 295 maloletnika - 20,9 posto više nego u 2018. godini

Pančevo, Pon, 10/02/2020 - 21:14
Vladimir Đoković


Tokom 2019. godine Višem javnom tužilaštvu u Pančevu podnete su krivične prijave prema 295 maloletnika, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu za 20,9 procenata, navodi se u informaciji VJT za 013info.rs.

Od toga prema 156 maloletnika podnete je zahtev za pokretanje pripremnog postupka sudiji za maloletnike Višeg suda u Pančevu. Za 79 maloletnika podnet je predlog za izricanje vaspitne mere veću za maloletnike Višeg suda u Pančevu.

Viši sud u Pančevu, navodi VJT, prema 56 izrekao je vanzavodsku vaspitnu meru, prema 4 maloletnika je izrečena zavodska vaspitna mera upućivanje u vaspitno-popravni dom koja traje najmanje pola godina, a najviše 4 godine. Jedan maloletnik je presudom osuđen na kaznu maloletničkog zatvora u trajnju od godinu i po dana.

Krivične prijave protiv maloletnika najčešće su podnošenje zbog krivičnih dela protiv imovine, 174 puta, slede krivična dela protiv života i tela – 27, krivična dela protiv javnog reda i mira – 15 maloletnika, krivična dela protiv polne slobode  - 10 maloletnika, krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina – 7, krivična dela izazivanja opšte opasnosti i protiv bezbednosti javnog saobraćaja – po 6, i krivično delo nasilje u porodici – 5.

“Prema 30 maloletnika podneta je krivična prijava zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga a od toga je prema njih 17 Viši sud u Pančevu izrekao vaspitne mere”, navodi se u informaciji.

Prema tri maloletnika podneta je krivična prijava zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Od toga prema dva maloletnika je u toku pripremni postupa pred sudijom za maloletnike, dok je za jednog maloletnika postupak nastavljen zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga”, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Pančevu.
MarketingNajnovije vesti