• 110 godina industrijsko-poljoprivredne izložbe u Narodnoj bašti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posetioci Narodne bašte u naredne dve nedelje mogu videti izložbu otvorenu povodom 110 godina od velike industrijsko-poljoprivredne izložbe. Na velikim panoima prikazane su reprodukcije starih fotografija iz tog doba, sa objašnjenjima koja pričaju priču o sajmu zanatstva i poljoprivrede, veoma značajnom za Pančevo sa početka 20. veka. Grad je tada bio pod austrougarskom vlašću, ali se intenzivno razvijao u urbanističkom,saobraćajnom i privrednom smislu. General Mihovil Mihaljević znatno je doprineo tome, kao i otvaranju Narodne bašte. Izlagači su došli iz mnogih gradova južne Ugarske, među kojima su i Baja, Arad, Pečuj,Temišvar, Budimpešta.U 26 paviljona izgrađenih samo za tu priliku mogli su se videti zanatski proizvodi,voće i povrće,životinje,narodna radinost. Prema broju prodatih ulaznica znamo da je izložbu videlo više od 100 hiljada posetioca.

    Da bi dočarali to vreme, JKP „Zelenilo“ organizovao je nastup Bras orkestra, koji je svirao tada popularnu „pleh“ muziku, a članovi kulturno-umetničkog društva „Stanko Paunović“ nosili su odeću iz perioda od pre jednog veka. Na žalost,paviljoni su posle izložbe srušeni, a u današnjem izgledu Narodne bašte ostala je samo volijera, odnosno muzički paviljon, gde se leti održavaju konceti.

    Posetioci Narodne bašte u naredne dve nedelje mogu videti izložbu otvorenu povodom 110 godina od velike industrijsko-poljoprivredne izložbe. Na velikim panoima prikazane su reprodukcije starih fotografija iz tog doba, sa objašnjenjima koja pričaju priču o sajmu zanatstva i poljoprivrede, veoma značajnom za Pančevo sa početka 20. veka. Grad je tada bio pod austrougarskom vlašću, ali se intenzivno razvijao u urbanističkom,saobraćajnom i privrednom smislu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]