Najava 17. Bijenala umetnosti u Pančevu

Foto: Jelena Katana

Kultura

17. Bijenale umetnosti od 15. septembra do 15. oktobra u Pančevu

Pančevo, Pon, 12/09/2016 - 20:17
Jelena Katana

PANČEVO – 17. Bijenale umetnosti u Pančevu „SEE Art Gates: stanja stvarnosti", internacionalna izložba kompleksnog tipa, biće održana od 15. septembra do 15. oktobra, na više lokacija u Pančevu. 

Svake godine se Bijenale drugačije koncipira, a ovog puta tematski okvir usmeren je na poziciju umetnika na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi. „SEE Art Gates: stanja stvarnosti” poziva posetioce da prođu kroz prolaze/kapije, i stvarnost sagledaju kroz poziciju umetnika. Svaki rad bavi se nekim trenutnim aspektom naše stvarnosti, poput globalizma, identiteta, migracija. 

Naziv ovogodišnjeg festivala je „SEE Art Gates: stanja stvarnosti" što je, u stvari, skraćeno od „South-East Europe”, jer je tematski okvir izvučen iz onoga što je Bijenale do sada predstavljalo. Pre dve godine, gde je reprezentovana arhivska građa, dokumentacija, ali i bogata kolekcija Bijenala, izložba je otvorila niz novih pitanja. Da li pančevačko Bijenale ima potencijal da ponese, zaista, karakter jedne internacionalne manifestacije? – izjavila je Marijana Kolarić, selektorka Bijenala.

Akcenat je stavljen na umetnike mlađe populacije, kako bi oni mogli da pokažu sve što umeju, i da bi im se pružila šansa. Izložbe ovogodišnjeg 17. Bijenala umetnosti predstavlja 19 umetnika iz Jugoistočne Evrope. Održava se na 8 lokacija u Pančevu, koje su simbolično nazvane „Gejtovi" (Gates) lokacije.  

Program će biti svečano otvoren u četvrtak, 15. septembra, u 18 sati, u foajeu Kulturnog centra. Između 18 časova, kada počinje svečano otvaranje, do 20 časova, kada počinje performans svih umetnika, publika će imati priliku da obiđe sve prostore, kao i da razgovara sa autorima izložbi. Nakon toga, u 22 sata biće predstavljena izložba „Podrealizam”, internacionalne grupe od 6 umetnika iz Pariza. Ceo događaj upotpuniće di džej, takođe iz Pariza.  

Meni je veoma drago da učestvujem ove godine na Bijenalu u Pančevu, zato što u poslednjih devet, deset godina nisam izlagao u Srbiji, i u Pančevu. Moj rad je jedna malo komplikovanija skulptura u prostoru, možda i pomalo omaž počecima izložbe koja je bila veoma poznata u bivšoj državi, i imala je čak, rekao bih, neku emancipatorsku ulogu, zato što je dovodila izuzetno važne predstavnike savremene jugoslovenske skulpture u jednu manju sredinu. Rad će biti izložen na možda neobičnijem mestu, na Balkonu muzeja – rekao je Nenad Andrić, umetnik, učesnik Bijenala. 

Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija, koja se održava u Pančevu, u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. 

Organizator manifestacije je Kulturni centar Pančeva. Manifestaciju podržavaju Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Pokrovitelj Bijenala je Grad Pančevo.Marketing

Najnovije vesti