Izložba u Narodnom muzeju Pančevo

"Ala smo se naodmarali..."

Pančevo, Sre, 16/03/2016 - 12:07
Jelena Katana

PANČEVO - Gostujuća izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom "Ala smo se naodmarali..." otvorena je u utorak, 15. marta, u Narodnom muzeju Pančevo. 

Postavka autorke Milkice Popović i autorke dr Agneš Ozer, prikazuje omiljena kupališta Vojvođana krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka. U pitanju su letovališta na Jadranskom moru, zimovanja na planinama, boravci u banjama, na rekama i jezerima, koja su bila i omiljena „laloška kupališta". 

Osim brojnih rekvizita za zimske sportove, prvih klizaljki, gojzerica, a zatim Elanovih skija i Toperovih jakni, na izložbi se može videti i kako su se kroz istoriju menjali modni detalji. Žensko kupaće odelo bilo je od vunenog ili pamučnog materijala, dugačkog sedam metara, uglavnom crne ili tamoplave boje, a ispod duge suknje nosile su se pumparice. Dame su ulazile u vodu u čarapama, jer im se noge nisu smele videti u javnosti. Muškarci su se kupali u jednodelnom prugastom kupaćem kostimu koji je dosezao do kolena i imao kratke rukave. 

Izložba ukazuje na činjenicu da je sve bilo podređeno udobnijem i zdravijem životu. Najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale reka i jezera, koje su bile veoma popularna kupališta. 

- Novosadski Štrand je izuzetno bio značajan za Novosađane, ali i u današnje vreme jedno od najomiljenijih mesta tokom leta. Novosadski Štrand je tehnički uređen 1911. godine. Od tada datira tehnički opis uređenja obale Dunava, u kojem je upisano da je veličina zrna peska najpovoljnija za Štrand, da je izuzetno dobro za kupanje, i za provođenje vremena. U prvoj polovini dvadesetog veka dolazili su turisti iz okolnih mesta. Tridesetih godina dvadesetog veka dolazili su turistički brodovi iz Beograda, gde su se održavali i koncerti ozbiljne muzike - rekla je dr Agnes Ozer. 

 Marketing

Najnovije vesti