Gradjanska akcija, Zenska mirovna grupa, Elektrika, Refraction team i GRRR!

Apel povodom povodom odluke Skupštine Grada Pančeva da ukloni skulpturu „Udovice“ sa platoa ispred zgrade Gradske uprave i da na to mesto postavi spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu

Izvor: 
013info Sre, 02/12/2015 - 20:34Redakciji 013info je prosleđen Apel koji su potpisala Udruzenja gradjana-Gradjanska akcija, Zenska mirovna grupa, Elektrika, Refraction team, GRRR!, a koji mi u celosti prenosimo.

 

APEL JAVNOSTI

povodom odluke Skupštine Grada Pančeva da ukloni skulpturu „Udovice“ sa platoa ispred zgrade Gradske uprave i da na to mesto postavi spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu

           Dolepotpisane organizacije civilnog društva i građanke i građani Pančeva protive se najnovijoj u nizu promašenih inicijativa Gradske uprave - da se sa platoa ispred zgrade Gradske uprave izmesti skulptura Save Sandića „Udovice“ (ili „Dve žene“) i da se na njihovo mesto postavi spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu - iz više razloga:

          1) Za takvom operacijom ne postoji nikakva realna potreba, osim da se njome realizuju dnevno-politički i ideološki (dalje nekritičko posrbljavanje Vojvodine) interesi vladajuće Srpske napredne stranke, ili, možda, jer sled događaja navodi na takvu sumnju, i finansijski interesi određenih grupa i lobija.

          2) Već sama ideja o postavljanju još jednog spomenika uniformisanom licu, i to, današnjim rečnikom rečeno, komandantu paravojnih formacija, ispred zgrade institucija sistema, dalje militarizuje i patrijarhalizuje javni diskurs i ne doprinosi toliko potrebnoj afirmaciji vrednosti kulture mira i nenasilja u našem postkonfliktnom društvu, koje je suočeno sa teškim posledicama ratova vođenih devedesetih godina 20. veka u bivšoj Jugoslaviji. Osim toga, spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu ne bi odslikavao vrednosti multikulturalnosti i viševekovnog suživota pripadnika različitih etničkih i verskih zajednica, na koje su građani Pančeva toliko ponosni. Nadamo se da će spomenici koji će ubuduće biti otkrivani u našem gradu, i to ne na mestu postojećih spomenika,simbolizovati ljubav, mir i dobrotu, a ne nasilje, rat i strah.

          3) Realizacijom ove zamisli bilo bi potrošeno nekoliko miliona dinara iz budžeta Grada Pančeva, što znači novca svih građana, što je apsolutno neodgovorno u socijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Smatramo da je uputnije da ta sredstva budu preusmerena u poboljšanje uslova rada u školama, vrtićima, domovima zdravlja i javnim kuhinjma.

          4) Raspisivanje i sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Stevanu Petroviću Knićaninu prati niz neregularnih pojava i događaja i grubog kršenja procedure.

           Potpisnici pozivaju demokratsku javnost, nevladine organizacije, udruženja građana, sindikate, nezavisne medije i sve slobodne građane i građanke Grada Pančeva da podrže ovu peticiju i da sami realizuju ili da učestvuju u drugim akcijama s ciljem da Skupština Grada Pančeva povuče sopstvenu odluku o izmeštanju skulpture „Udovice“ i postavljanju spomenika Stevanu Petroviću Knićaninu.

Udruzenja gradjana-Gradjanska akcija, Zenska mirovna grupa, Elektrika, Refraction team, GRRR!
MarketingNajnovije vesti