Kultura

BANATSKO NOVO SELO: Devojčice vole da vezu

Pančevo, Pon, 12/03/2018 - 07:31
Gordana Bušin

 

U nedelju, 4. marta, priređena je izložba „U susret Osmom martu“ u Domu kulture u Banatskom Novom Selu. Ručne radove predstavile su članice Udruženja žena „Novoseljanke/Boboacele“, a suzglagači su bili i učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, koji su u okviru projekta „Deca i vez u ruralnoj sredini“ naučili kako napraviti neke ručne radove.

Foto G.B.
4.jpg

Dečiji radovi

 

Prisutnima se obratila predsednica udruženja, Snežana Baba – Imamo priliku da vidimo radove koje su radile žene iz udruženja, a gosti naše izložbe su devojčice četvrtog razreda sa kojima smo realizovali projekat „Deca i vez u ruralnoj sredini“, koji je pomogao Grad Pančevo, Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj, te im se ovom prilikom zahvaljujemo, kao i učiteljicama i školi. Devojčice su bile vredne i marljive od oktrobra do danas. Nadam se da ćemo se i ubuduće družiti i raditi zajedno na još nekom projektu. Nadam se da devojčice neće zaboraviti što su naučile i da će uspeti da znanje primene u svakodnevnom životu.

Foto G.B.
20180304_115650.jpg

Dečiji radovi

 

Učesnicima projekta podeljene su zahvalnice, a za 013info Snežana Baba prenela je zadovoljstvo tokom rada na projektu - Zadovoljne smo rezultatima ovog projekta. Najbitnije je da su deca pokazala interesovanje za ovu vrstu ručnog rada. Uspeli smo da ih malo odvojimo od moderne tehnologije, jer smo na radionicama shvatile da su devojčice i kod kuće radile vez, a ne samo na radionicama. Krenule smo od možda teže vrste veza, ali vidimo da su devojčice bile zadovoljne, jer su neke uradile i po dva-tri rada. Na prvim radionicama smo ih upoznale sa vezom, sa tim da su naše bake vezle, ali mislim da vez nisu doživele isključivo kao stari zanat, već kao nešto što sad mogu da iskoriste.

Foto: G.L.
5.jpg

Na fotografiji su ručni radovi članica Udruženja žena "Novoseljanke/Boboacele"

Učenica Jelena Plejić izvezla je ružicu - Malo mi je baka pomogla, ali samo kada bih negde pogrešila, ona bi me ispravila, jer i ona ume lepo da veze. Naravno, na radionicama smo dobile veliku pomoć od strane žena iz udruženja. Prvo sam nacrtala, pa sam onda po tome vezla i tako je nastala moja ruža – objasnila je Jelena za 013info.

 

 

Foto: G.B.
Novoseljanke.jpg

Foto: G.L.
20180304_115434.jpg

Na fotografiji su ručni radovi članica Udruženja žena "Novoseljanke/Boboacele"

Foto: G.B.
7.jpg


Marketing

Najnovije vesti