• BANATSKO NOVO SELO: Veliki jubilej hora rumunske crkve u nedelju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Muški crkveni hor Rumunske pravoslavne crkve iz Banatskog Novog Sela slavi veliki jubilej – sto pedeset godina od osnivanja.

     

    Povodom toga biće organizvano okupljanje u nedelju, 22. avgusta, kada će, između ostalog, u 9.30 u pomenutoj crkvi biti održana sveta, nakon čega će uslediti i skromna svečanost.

     

    U drugoj polovini 19. veka, kao odraz nezadovoljstva u ostvarivanju kulturnih prava. rumunska manjina u Ugarskoj odlučla je da ta svoja irava ostvari u okviru crkve osnivanjem pevačkih društava ili crkvenih horova. Takvi horovi su pre svega imali ulogu očuvanja nacionalnog identiteta. propagiranje kulturnih vrednosti, muzike i autentičnog folklora banatskih Rumuna.

     

    Prvi pokušaji stvaranja hora započeti su 1870. godine. a temelje ovog hora postavio je seoski učitelj Petru Miošku. Hor je u početku pevao u dva glasa. a članovi hora su poticali iz redova zemljoradnika i zanatlija. Nakon crkvenog odvajanja. učitelj Štefan Albu organizuje novi hor koji se posle pet godina hor ugasio. Učitelj Petru Stojka i beležnik Lazar Roškulec pokreću hor 1882. godine pod upravom učitelja Augustina Bontilovića. koji je postojao pet godina. Godine 1890. učitelj Joan Gašpar organizuje hor. koji se svrstavao među najbolje horove u Banatu.

    Od 1921. godine horom rukovodi zemljoradnik Nikolaje Fištea koji je hor uzdigao na visok umetnički nivo. Posle njegove smrti 1947. godine. rukovođenje horom preuzima Vasilije Lazar do 1957. godine. kada na čelo hora dolazi Sava Stojan, istaknuti vokalni solista RTV Novi Sad. U periodu od 1970. do 1974. godine horom je dirigovao Kosta Ma- rgitićan. a zatim ponova Sava Stojan do 1995. godine. Od 1997. do 2004. godine horovođa je bio Đorđe Radovančev Piri. a zatim Ilije Baba do sada.

     Od 2014. godine horom rukovodi mladi profesor Gacijan Petrović.

    U okviru svojih aktivnosti. hor je nastupao na mnogim kulturnim manifestacijama u zemlji i Rumuniji gde je osvojio mnoga priznanja i nagrade.

     

    Muški crkveni hor Rumunske pravoslavne crkve iz Banatskog Novog Sela slavi veliki jubilej – sto pedeset godina od osnivanja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]