Počelo je 17. Bijenale umetnosti u Pančevu

BIJENALE: Kreativna i zanimljiva umetnička dela na osam lokacija u Pančevu (FOTO)

Pančevo, Pet, 16/09/2016 - 19:13
Mirjana Marić

17. Bijenale umetnosti u Pančevu SEE Art Gates: stanje stvarnosti otvoreno je sinoć i trajaće do 15. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Bijenale umetnosti je internacionalna izložba kompleksnog tipa, koja se više od trideset godina održava u Pančevu, i svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od značajnijih manifestacija u Srbiji, u kontekstu pregleda savremenih umetničkih tokova i praksi.

Ove godine pažnja je usmerena na umetnike iz jugoistočne Evrope i one koji se u svom radu bave nekim od aspekata trenutne društvene stvarnosti. Izložba ovogodišnjeg Bijenala nalazi se na osam lokacija, koje su simbolično nazvane Gejtovima. Sve lokacije nalaze se u strogom centru grada, a dolazak do njih biće olakšan mapom, kao i obeležijima ispred svakog prostora.

– Ime ovogodišnjeg Bijenala SEE Art Gates: stanje stvarnosti ukazuje na jedan prostor, prostor Jugoistočne Evrope odakle dolaze umetnici, i na stvarnost, odnosno na one teme i mesta naše aktuelne stvarnosti koji su čitljivi u radovima umetnika koje predstavljamo ove godine, rekla je selektorka Bijenala, Marijana Kolarić, i dodala:

– U Galeriji savremene umetnosti su predstavljeni radovi koji govore o migracijima, o poziciji umetnika koji dolaze dolaze iz Jugoistočne Evrope. Smatrali smo da je to najbolje mesto, jer je ovo zvanična galerija Kulturnog centra, odnosno galerijski prostor u Pančevu i što je na neki način politički prostor u kojem ovi radovi najbolje komuniciraju sa publikom i mogu da odaju najače svoju poruku, objasnila je Marijana Kolarić.

bijenale_9.jpg

 

U Galeriji savremene umetnosti svoje radove su predstavili  Timea Anita Orovecz, Alban Hajdinaj i Ibro Hasnović.

– Potičem iz mađarske porodice, a od 1998. godine sam živela u Mađarskoj. Tamo sam se osećala kao emigrant, pošto sam prošla proces ilegalnog i legalnog statusa, od prikupljanja dokumentacije do dobijanja državljanstva. Započela sam rad na ovoj temi iz ličnih razloga. Želela sam da prenesem svoje iskustvo i da ga kroz umetnost opišem. Ova izložba, kao i deo mog opusa, posvećen je borbi kroz status, rekla je Timea Anita Oravecz.

U prostoru gde se nekada nalazila Galerija savremene umetnosti svoj rad izlaže Tatjana Milošević.

Ovo je deo prostora koji je pripadao pedeset godina Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, a sada je novi budući hotel. Ovo je samo povratak umetnosti gde je nekada i bila, rekla je Tatjana. Ona je dodala da svi umetnici borave subjektivno i lično u svom stvaralaštvu.

– Svi naši radovi su poprilično lični. Ovaj rad ima veze sa prošlošću, nečim što se nekada dešavalo svima nama.

bijenale_6.jpg

 

U bivšem bioskopu Vojvodina, Pančevka Tanja Juričan prikazala je svoj doktorski umetnički projekat.

Pošto se bavim ratnim filmom, donekle je ideja zasnovana na diskursu ratne politke i filmskoj označiteljskoj praksi. Ovaj rad se bavi označavanjem patriotskih ideala, muškosti, junaštva, herojstva, označavanje smrti na filmu kao jednim od velikih motiva, stereotipa, kao što je muškarac sa pištoljem i sl. Pogled je važan aspekt, materijal rada je pre svega pogled, instalacija je trodimenzionalna. Na neki način je markiran prostor filma i onoga što se nalazi u materijalu koji je korišćen i uopšte, i skladu s tim on ima neke elemente teatra i performansa, uključuje posmatrača, odnosno publiku, rekla je Tanja. 

bijenale_3.jpg

 

Pančevački umetnik, Ivan Grubanov, koji je svoja dela predstavljao i na Bijenalu u Veneciji, predstavio je svoje stvaralaštvo u Galeriji Bate Mihajlovića.

 – Pančevačko Bijanale je manifestacija i institucija od velikog značaja za našu kulturu. To je manifestacija koja se održava već nekoliko decenija u kontinuitetu. Bijenale je bilo praćeno različitim pomeranjima u društvenom i političkom ambijentu i u ekonomskoj situaciji. Ali ono što je najbitnije je da se sačuvalo kontinuitet. Da bi se sačuvao prefiks Bijenala savremenog stvaralaštva i ona jedna forma koja je u stvari, koja odražava nove i ukupne tendencije, kako na domaćoj stvaračkoj sceni, tako i na međunarodnoj, veoma je važno da se posveti adekvatna pažnja i da svako novo izdanje bude uvod u jednu pripremu za sledeće i za neku novu ediciju ove manifestacije, rekao je Grubanov. O radovima koje je izložio on je rekao:

– Ova serija slika se odlično uklapa u tematiku Bijenala, ovo je serija Zli slikar, koji moj likovni i značenjenski manifest u slikarstvu, gde ja slikarstvo ispitujem, proispitujem, kao jedno demokratizujuće oruđe, koje je u stanju da arikuliše želje i strahove, iz društvene realnosti, u prostor reprezentacija, u prostor predstava. Od kojih je jedna i slikarstvo. 

bijenale_1.jpg

 

O veličini festivala govorio je i direktor Kulturnog centra Pančeva Nemanja Bogdanov.

– Bijenale umetnosti se u Pančevu održava od 1981. godine i zaista sam ponosan na činjenicu da smo uspeli da održimo kontinuitet i da smo uspeli da organizujemo Bijenale na ovom nivou. Ove godine izlažu i neki od umetnika koji su učestvovali na Bijenalu u Veneciji, što Pančevo stavlja u sam vrh kulturnih gradova Evrope, rekao je Nemanja Bogdanov.

bijenale_10.jpg

bijenale_2.jpgMarketingNajnovije vesti