Kultura

CLASSIC FEST: Četiri odlična koncerta u Pančevu

Pančevo, Uto, 06/06/2017 - 14:28
Aleksandar Stojković

Sedmi Classic fest održava se u Pančevu od 9. do 11. juna. Ljubitelji muzike, pre svega klasične, moći će da uživaju u četiri odlična koncerta koje su nam pripremili Kulturni centar Pančeva i klarinetista Ognjen Popović, umetnički direktor festivala.

 

Prvi koncert pod nazivom „Zaboravljena dela starih majstora“ će biti održan u petak 9. juna od 20 sati u Crkvi Svetog Karla Boromejskog za koju Popović kaže da je jedno od retkih mesta u Pančevu gde klasična muzika zaista zvuči onako kako treba.

- Primetio sam da Pančevci zaista vole da dođu na to mesto i da su koncerti uvek dobro posećeni, rekao je Popović o ovom prostoru.

Nekim kompozicijama koje će biti izvedene na ovom koncertu biće ovo premijerno izvođenje u našoj zemlji, a na programu su dela Verdija, Busonija, Nilsena i fon Vintera.

- To su zaista fenomenalna dela koja su nepravedno zapostavljena.Muzičari koji će nastupiti na tom koncertu su već standardni, članovi Balkanske kamerne akademije, a biće i nekih gostiju recimo Boštjan i Milena Lipovšek iz Slovenije, obavestio nas je Popović.

Popović je istakao i da želi da se publika nekako zbliži sa izvođačima na Classic festu i da zbog toga želi da provereni i dobri muzičari budu u prvoj postavi festivala.

U subotu, 10. Juna u 20 sati u Svetosavskom domu nastupiće Bizjak klavirski duo, sestre Lidija i Sanja Bizjak. One će izvesti dela Mocarta, Šuberta i Ravela.

- Sestre Bizjak zaista imaju zapaženu karijeru u Francuskoj. Snimaju za vrlo dobre izdavačke kuće, nastupaju sa eminentnim orkestrima. Nekada nastupaju za jednim klavirom, četvororučno, a nekada i na dva klavira. Zbog finansija smo odustali od ideje da sviraju na dva klavira, tako da će na Classic festu nastupiti na jednom, četvororučno. Mislim da će to biti prava poslastica za slušaoce, saznali smo od Ognjena Popovića.

U nedelju 11. juna u 11 sati u bašti stare Vajfertove pivare održaće se koncert pod nazivom „Klasika uz pivo“. Publika će uživati u kompozicijama Baha, Skarlatija, Vivaldija, Mocarta, Verdija, Arlena i Njutna.

- Ovo je već drugi put da se održava „Klasika uz pivo“ na Classic festu. Taj spoj – nedelja ujutro, pivo i klasika mislim da je pun pogodak. Ko voli pivo neka dođe na taj koncert, ko voli klasiku, dobre duvače, hornu, trombon , neka dođe na taj koncert, kazao je Popović.

Poslednje večeri festivala, takođe 11. Juna u 20 sati, u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo očekuje nas koncert „Movie classics“ na kom će nastupiti ansambl Balkanske muzičke akademije. Na programu će biti teme iz poznatih filmova, a aranžmani za ovaj nastup su pisani posebno za pančevački Classic fest.

- Znamo svi da je muzika jedna od najbitnijih stvari kad je film u pitanju i mnoge numere iz filmova postanu hitovi. Potrudio sam se da odaberem neke od meni omiljenih numera za ovaj koncert. Nastupiće ansambl od tridesetak muzičara. Biće tu Nino Rota, koji je pisao muziku za film „Kum“, muzik iz serijala „Rat zvezda“ i još mnogo toga, najavio je Ognjen Popović.

Muzički urednik Kulturnog centra Pančevo Slobodan Tanasijević nam je rekao da su Classic fest ove godine finansijski podržali Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grad Pančevo, ali da na pokrajinskom konkursu ovaj festival nije dobio ni dinara.

Classic fest se ove godine preklapa sa Danima Vajferta. Zanimljivo je da će prvi koncert, koji biti održan u crkvi Svetog Karla Boromejskoj, prostoru koji je udaljen svega oko 200 m od bine Dana Vajferta. Od organizatora koncerta smo čuli da će oni učiniti sve da se muzika sa te bine utiša u vreme trajanja koncerta, kako bi ljubitelji klasične muzike mogli da potpuno uživaju.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.Marketing

Najnovije vesti