Kultura

CLASSIC FEST: Manifestacija koja je potrebna ovom gradu (FOTO)

Pančevo, Pon, 12/06/2017 - 13:55
Aleksandar Stojković

Odličan program i vrhunski muzičari obeležili su ovogodišnji, sedmi po redu, Classic fest koji je u Pančevu održan od 9. do 11. juna.  Izmešten iz uobičajenih koncertnih prostora u našem gradu, festival klasične muzike doveo je u Pančevo vituozne muzičare, a Pančevci su bili u prilici da čuju vrlo zanimljive koncerte.

Trud koji su uložili Ognjen Popović, umetnički direktor festivala kao i Kulturni centar Pančeva i njegov urednik muzičkog programa Slobodan Tanasijević, ogroman, a njihovo znanje i posvećenost nesporni. Ipak, za potpuni užitak u ovako osmišljenom festivalu je potrebno još sasvim malo.

Ali krenimo redom.

 

Dani Vajferta i Zaboravljena dela velikih majstora

 

prvi_dan1944.jpg

 

Prvi koncert koji je i otvorio sedmi Classic fest u Pančevu, održan je u Crkvi Svetog Karla Boromejskog, koja je među Pančevcima poznata i kao „Katolička crkva". U prelepom ambijentu, izvanredno akustičnom, odličan orkestar koji su činili Miladin Batalović i Natalija Stošić (violine), Boris Brezovac (viola), Srđan Sretenović  (violončelo), Slobodan Gerić (kontabas), Milena Lipovšek (flauta), Ognjen Popović  (klarinet), Boštjan Lipovšek i Višnja Jović (horne) i Nenad Janković (fagot), izveo nam je dela Verdija, Busonija, Nilsena i fon Vintera. Neke od ovih kompozicija nismo do sada imali prilike da čujemo u Srbiji. U publici je bio i Apostolski nuncij u Beogradu Lučijano Surijani. Dakle, publika probrana, orkestar vrhunski, odličan izbor programa. I Dani Vajferta na 200 m od koncertnog prostora. Oni su nam doneli težak skup niskih tonova (basova) koji su se probijali kroz otvorene prozore crkve. Možda nije pokvarilo užitak, ali je u par navrata zasmetalo i odvuklo pažnju. Ne bi bilo loše razmisliti o koordinaciji događaja u Pančevu.

 

Sestre Bizjak i nepristojni Pančevci

 

drugi_dan2749.jpg

Drugi koncert nas je vratio u „Studentski“ , sadašnji „Svetosavski dom“ posle mnogo godina. Ovaj omiljeni koncertni prostor u život pančevačkih ljubitelja klasične muzike vratile su sestre Bizjak. Lidija i Sanja Bizjak, svetski priznate pijanistkinje, pokazale su svoje umeće svirajući klavir u četiri ruke. Imali smo priliku da čujemo dela Mocarta, Šuberta i Ravela. Sestre Bizjak to rade sjajno, virtuozno. Odličan koncertni prostor, malo oronuo, ali nama Pančevcima drag, one su oplemenile svojim izuzetnim interpretacijama vrhunskih dela. Ali, uvek ima to „ali", Pančevci su bili strašno zainteresovani da baš tada vide šta se to dešava u „Studentskom“ pa su nakon početka konceta ulazili i izlazili. Škripao je pod, stepenice, čuli su se koraci. Ako ste pravi ljubitelj muzike, ovo vam svakako smeta. Možda bi trebalo razmisliti o tome da se koncertni prostori zaključaju nakon početka koncerta.

 

Klasika uz pivo bez piva

 

treci_dan2900.jpg

 

Novotarija koju je Ognjen Popović smislio za prošli Classic fest, matine u bašti stare Vajfertove pivare, se pokazala dobro, Pančevci su je prihvatili, a ovaj koncert smešten u prostor u koji su nekada Beograđani brodom dolazili da bi slušali muziku, doneo je nešto opušteniju atmosferu. Ne klasično klasičnu. Dakle, u bašti Vajfertove pivare imali smo priliku da čujemo BC Brass ansambl limenih duvača, sastavljen od petorice vodećih muzičara iz regiona, koji su nam odsvirali dela Baha, Skarlatija, Mocarta, Verdija i par ne baš klasičnih kompozicija kao što su Amazing Grace i Over The Rainbow. Koncert su na oduševljene publike završili kompozicijom „Nel blu dipinto di blu”, koja je poznata i pod nazivom „Volare”. Sjajan dožvljaj koji su nam pružili vrhunski intstrumentalisti i pažljivo biran program pokvarila nam je usluga u bašti pivare. Konobara smo čekali skoro sat vremena. I ne samo mi. Šteta.

 

Komarci protiv muzike iz filmova

 

muzej3127.jpg

 

Završno veče festivala smo očekivali s nestrpljenjem i verujte - isplatilo se. U dvorištu Narodnog muzeja Pančevo nastupio je ansambl Bakanske kamerne akademije. Kompozicije koje su izveli su iz sveta popularne muzike, bile su to muzičke teme iz filmova. O ovom događaju ne postoji dovoljno lepih reči koje čovek može upotrebiti da bi ga opisao. Više od trideset muzičara na sceni, koji su toliko dobri i toliko se dobro međusobno poznaju da im dirigent nije potreban. Oni su bez dirigenta zvučali kao savršena celina. Za ovaj događaj Konstantin Blagojević je pisao posebne aranžmane.

Pančevci su napunili dvorište Muzeja - jednostavno nije bilo dovoljno stolica za sve zainteresovane, pa su mnogi koncert ispratili stojeći. U publici su bili i Ivan Tasovac i čuveni kompozitor Zoran Simjanović koji su se i obratili publici. Nažalost i ovde imamo primedbu. Koncert je privukao veliki broj Pančevaca, ali i komarce koji su ih nemilosrdno napadali. Ne bi bilo loše da nadležni razmisle o malo organizovanijoj borbi protiv ovih insekata.

Classic fest je jedna od onih manifestacija koje postaje prepoznatljivi simbol našeg grada. Sjajne ideje Ognjena Popovića i njegova posvećenost ovom festivalu donose nam iz godine u godinu vrhunske doživljaje. Iskreno se nadamo da će i oni koji finansijski podržavaju ovakve događaje imati to u vidu i dozvoliti Popovićevoj kreativnosti i znanju da i dalje Pančevo čini lepšim gradom.

 Marketing

Najnovije vesti