Damir Pranjković Foto: privatna arhiva
Kultura

Damir Pranjković - akademski tamburaš

Izvor: 
Relja Jarkovački Ned, 03/01/2021 - 09:08Osamnaestogodišnji Damir Pranjković jedan je od mladih ambasadora tamburaške muzike u Srbiji. Trenutno je na studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Muzički departman na odseku muzičke pedagogije. Damir je rođen u Alibunaru, a završio je osnovnu i srednju školu u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu gde je kao učenik imao dvadeset i osam nagrada sa različitih solističkih takmičenja, kao i tri pohvale AP Vojvodine. U aprilu 2019. godine svirao je u galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti, to je prvi put u istoriji Srpske akademije nauke i umetnosti da je tamo svirala tambura.

Damir priča kako mu je ljubav za tamburu preneo otac, a prva znanja su mu pružali Milče Pajić i Todor Petrović:

- Kao mali sam zavoleo tamburašku muziku koju moj otac posebno voli, u kući smo imali jedan stari prim koji je stojao na ormanu i trebao je da ide na popravku. Odneli smo ga kod Milče Pajića, on je popravio tamburu i bio je zainteresovan da mi pokaže osnove u sviranju. Nakon toga časove mi je držao profesor Todor Petrović koji je prepoznao talenat u meni i video da mi je pored veštine sviranja potrebno i teoretsko znanje muzike. On mi je pomogao da upišem osnovnu muzičku školu, krenuo sam kasnije u odnosu na moje vršnjake pa sam morao da idem ubrzano neke razrede.

Kada je upisao muzičku školu u njegovom razvoju kaže da su mu dosta pomogle profesorke Ljiljana Marjanović i Aleksandra Jović, koje su mu predavale u različitom vremenskom periodu. One Damira izvele na veliki broj takmičenja na kojima je osvajao prve nagrade koje, kako kaže, ne bi bile moguće bez korepetitorki Kristine Krstić i Kristine Matijašević. Damir je godinama svirao u tamburaškom orkestru Muzičke škole „Jovan Bandur“ pod rukovodstvom profesora Mihajla Jovića,i sa njim je osvajao nagrade na različitim takmičenjima.

Kao najbitnija takmičenja Damir izdvaja njegov prvi Festival vojvođanske tambure 2014. kada je osvojio prvu nagradu, kako kaže, na tom takmičenju je dobio samopouzdanje koje je potrebno mladom muzičaru u njegovom razvoju. Pored šest festivala vojvođanske tambure na kojima je Damir osvojio šest prvih nagrada, učestvovao je  na tri Republička takmičenja Muzičkih i Baletskih škola na kojima je dobio tri prve nagrade. Pored navedenih ima još puno takmičenja i festivala na kojima je ovajao prve nagrade, od dvadeset i osam nagrada ima dvadeset i šest prvih nagrada, među kojima je šest laureata, a tu su i dve druge nagrade sa Festivala Slovenske muzike i Festivala rumunskog folklora Vojvodine.

Damir kaže kako nije mogao da upiše tamburu na Muzičkoj Akademiji zato što ne postoji odsek za ovaj instrument u Srbiji:

- Nažalost nisam mogao da upišem tamburu na Akademiji jer odsek još uvek ne postoji. Postoji na Akademiji u Osjeku, ali iz finansijskih razloga nisam mogao da upišem tamo. Bio sam primoran da upišem ovde neki od teoretskih smerova na Akademiji jer smatram da mi je akademsko obrazovanje potrebno. Nastavljam da se razvijam i da sviram tamburu svaki dan, plan mi je da organizujem novi solistički koncert kada bude prilike zbog trenutne epidemiološke situacije. Kao i svima nedostaju mi nastupi i publika, ali nastavljam da radim i da se razvijam kao tamburaš dok ne bude prilike. 

Damirov koncert u galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti možete videti na njegovom Youtube kanalu.

 

 
MarketingNajnovije vesti