Plakat
Kultura

Dani evropske kulturne baštine u Pančevu

Pančevo, Čet, 27/09/2018 - 07:51
Aleksandar Stojković

Dane evropske kulturne baštine  u Pančevu, pod nazivom „ Evropska godina kulturnog nasleđa : umetnost deljenja“, Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležiće od 28. septembra do 7. oktobra nizom predavanja i kreativnih radionica. Manifestacija će otpočeti promocijom publikacije „Kuće i ljudi – vodič kroz kulturnu istoriju grada Pančeva“ Nikole Vlajića, etnologa savetnika koja će se održati 28.septembra  u 19.30. časova u Svečanoj sali Narodnog muzeaj Pančevo

Knjiga Nikole Vlajića „Kuće i ljudi-vodič kroz kulturnu istoriju grada Pančeva“ predstavlja rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada u oblasti kulturnog nasleđa grada Pančeva, grada koji se razvijalo u okvirima evropskog kulturnog prostora.

Na književnoj večeri, predavanju uz video prezentaciju autor će govoriti o znamenitim ličnostima koje su rođene ili živele u Pančevu, otkrivajući njihove uticaje i nadahnuća, upoznajući nas sa tragovima materijalne kulture grada. Ljudi, znamenite ličnosti obrađene u publikaciji- Đorđe Vajfert, I.M.Kolarac, Miloš Crnjanaski, Olja Ivanjicki... nadaleko prevazilaze lokalni značaj, a u sam gradski prostor utkani su evropski kulturni slojevi, čijim čitanjem se promoviše kulturna raznolikost i svedoči o zajedničkom nasleđu.

Posetioci događaja dobiće besplatan primerak knjige „Kuće i ljudi-vodič kroz kulturnu istoriju grada Pančeva“.

U sredu 3.oktobra. u 11 časova u saradnji sa JKP „Zelenilo“ Pančevo i OŠ „Isidora Sekulić“ sa učenicima viših razreda Zavod za zaštitu spomenika učestvovae u stvaranju velikog „evropskog herbarijuma“. U Narodnoj bašti, koja predstavlja  prostor prožimanja kulturnog i prirodnog nasleđa već dva veka, uz priču o istoriji istražićemo biljne kulture ovog parka veoma značajnog za sve naše građane. Rezultate istraživanja podelićemo putem društvenih mreža.

U četvrtak, 4.oktobra. u 12 časova  biće organizovana Šetnja starim gradskim jezgrom uz stručno vođenje kroz kulturno nasleđe grada. Ovom prilikom učesnicima će biti podeljen Ilustrovani katalog spomenika kulture na teritoriji grada Pančeva, reprint izdanje za Dane evropske baštine 2018.

U nedelji posvećenoj evropskoj kultrunoj baštini, uz podršku  OŠ „ Jovan Jovanović Zmaj“ Pančevo u četvrtak 4.oktobra realizovaće se radionica „Bilo je to na ovom mestu“ u kojo će deca nižeg osnovnoškolskog uzrasta posetiti određena mesta od značaja za lokalnu baštinu i svojim rečima ili kroz umetničke izraze ispričati priču o kulturnom nasleđu Pančeva.

 

 
MarketingNajnovije vesti