Ilinden u Kačarevu
Program obeležavanja Ilindena

Dani Ilindena - 70 godina od naseljavanja Vojvodine

Pančevo, Pet, 29/07/2016 - 17:01
Mirjana Marić

PANČEVO, 29. jul – Osim u Makedoniji, Ilindan ili Sveti Ilija svake godine se proslavlja i u Srbiji u čast sećanja na Ilindanski ustanak, jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u istoriji Makedonije i Bugarske.

U mestima gde je najveća koncentracija stanovništva makedonske nacionalnosti, ovaj dan predstavlja povod za proslavu, pa će se ove godine Ilinden obeležiti u Jabuci, Glogonju, Plandištu, a centralna proslava će biti održana u Kačarevu.

Prema rečima Sime Najdovskog iz Udruženja „Vardar” Kačarevo, ove godine je Nacionalni savet makedonske zajednice u Republici Srbiji dao šansu i drugim selima da organizuju centralnu proslavu, pa je dosadašnji običaj, da se centralna proslava organizuje u Jabuci, promenjen.

„Proslava Ilindena počeće svečanom sednicom Saveta, na kojoj će prisustvovati gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Saveta i predstavnici saveta ostalih nacionalnih manjina iz cele Srbije”, rekao je Najdovski i dodao: „Od 12 do 15 časova na kačarevačkom jezeru biće organizovane sportske igre, a u večernjim satima kulturno-umetnički program.”

U okviru sportskih igara, zainteresovani se mogu takmičiti u šest disciplina – pikado, bacanje kamena s ramena, navlačenja konopca, odbojka, plivanje i izbor za Makedonsko devojče.  

Organizaciju proslave u Kačarevu pomogao je Nacionalni savet makedonske zajednice u Republici Srbiji.

Program: 

30. jul u 12h – Svečano otvaranje XIX Međunarodnog festivala etno hrane „Gravče na Tavče” Udruženja „Ilinden” Jabuka – u centru Jabuke.

31. jul  u 20h – Koncert kulturno-umetničkog društva Kulturnog centra iz Krive Palanke „Raspevani Krivopalančani” – Dom kulture Glogonj.

1. avgust u 12h – Otvaranje izložbe Devete Međunarodne dečje likovne kolonije u Domu kulture „Kočo Racin” u Jabuci.

1. avgust u 20h – Koncert kulturno-umetničkog društva Kulturnog centra iz Krive Palanke „Raspevani Krivopalančani” u Domu kulture u Plandištu.

2. avgust u 10:30h – Svečana sednica Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, Regionalna kancelarija saveta u Kačarevu.

2. avgust u 12h – Polaganje venaca na spomenik Goce Delčev, OŠ „Goce Delčev” Jabuka.

2. avgust – od 12 do 15h – Održavanje sportskih igara na Kačarevačkom jezeru.

2. avgust u 20h - Centralna proslava - Ilindenski koncert u Domu kulture u Kačarevu.

Nacionalni ansambl „Toše Proeski”

Pevačka grupa „Makedonke” Udruženja Makedonijum iz Beograda

Duet Selimova i Želčeski

Daniel Kajmakovski

2. avgust – Koncert kulturno-umetničkog društva Kulturnog centra iz Krive Palanke „Raspevani Krivopalančani” – Dom kulture Jabuka.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti