• Dani slovenačkog filma i u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dani slovenačkog filma, koji se ove godine održavaju treći put, simultano će se odvijati u tri grada u Srbiji: Beogradu, Pančevu i Nišu. Posetioci u Pančevu će od ponedeljka, 20. novembra do četvrtka 23. novembra imati priliku da upoznaju slovenačku kinematografiju, kako u vreme Jugoslavije tako i ovu aktuelnu, koja ostvaruje visoke standarde u drami, filmskoj fotografiji, društvenoj angažovanosti i prenošenju kulturnih specifičnosti svoga podneblja. Program festivala podrazumeva besplatne projekcije kratkih igranih, eksperimentalnih, dokumentarnih i reklamnih, ali i dugometražnih filmova, kao i Izložbe, Okrugli sto, Tribinu i radionicu filmskog zvuka.

    Cilj ove smotre filmova  je, pre svega, da okupi i predstavi slovenačke i domaće autore i sve one koji se bave filmom, kao kulturnim dobrom, zabavom, uzbudljivom profesijom i vizuelnim pripovedanjem, koje je važan most za sporazumevanje i saradnju u današnjem regionu bivše Jugoslavije.

    U fokusu filmskih razgovora ovogodišnjih Dana slovenačkog filma nalaze se srpska i slovenačka kinematografija – njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Na Okruglom stolu, čija je tema Sudbina čoveka u jugoslovenskom i postjugoslovenskom filmu, otvoriće se mnoga zanimljiva pitanja o značaju filma kao društvene umetnosti.

    Manifestaciju organizuje Društvo Slovenaca u Beogradu, a podržali su je Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, Filmski centri Srbije i Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo kulture Slovenije, Urad za Slovence prek meje in v svetu Republike Slovenije, Nacionalni savet slovenačke manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenačka kinoteka u Ljubljani.

    Program:

    Dvorana „Apolo” Doma omladine

    Ponedeljak, 20. novembra u 19 sati, film „Apotpoza” (18 min) 2017.

    Utorak, 21. novembra u 19 sati, film „Anja Ganja” (19 min) 2017.

    Sreda, 22. novembra u 19 sati, film „Fontana” (15 min) 2017.

    Četvrtak, 23. novembra u 19 sati, film „Dobro unovčeno popodne” (7 min) 2016 i „Slovenija, Australija i sutra ceo svet” (130 min) 2017.

    Dani slovenačkog filma, koji se ove godine održavaju treći put, simultano će se odvijati u tri grada u Srbiji: Beogradu, Pančevu i Nišu. Posetioci u Pančevu će od ponedeljka, 20. novembra do četvrtka 23. novembra imati priliku da upoznaju slovenačku kinematografiju, kako u vreme Jugoslavije tako i ovu aktuelnu, koja ostvaruje visoke standarde u drami, filmskoj fotografiji, društvenoj angažovanosti i prenošenju kulturnih specifičnosti svoga podneblja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura