Gradska biblioteka Pančevo
Novi prostor za čitanje ČITALAČKA RASTIONICA „SAŠA BOŽOVIĆ”

Deca čitaju uz Sašu Božovića

Pančevo, Sre, 14/09/2016 - 13:46
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 14. septembar – Na predlog udruženje građana Amarant, Gradska biblioteka Pančevo otvorila je, u čast prerano preminulog pančevačkog dečjeg pesnika Saše Božovića, prostor za čitanje pod nazivom ČITALAČKA RASTIONICA „SAŠA BOŽOVIĆ”.

Prisutnima su se obratile Gordana Vlajić i Ivanka Radmanović iz Udruženja građana AMARANT, koje su najavile da će u toku naredne godine biti organizovano literarno takmičenje za decu, kao i da će biti pokrenuta inicijativa da jedna od škola ponese naziv ovog čuvenog pančevačkog dečjeg pesnika. 

Saša Božović je napisao jviše od 500 pesama za decu. Ima više od 200 ispevanih komponovanih pesama. Ima više od 700 nastupa, druženja sa knjigama, pesmama i decom. Zahvaljujući drugarstvu i knjigama. Zahvaljujući podršci i znanju, lakše se i uspešnije odrasta. Zato se ovo mesto čitanja, podrške, znanja i odrastanja zove Čitalačka rastionica Saše Božovića, rekla je Gordana Vlajić i dodala: 

– Hvala Maji Božović koja svojom plemenitošču čini da Saša i danas šeta, dolazi i posećuje biblioteke i hvala joj što je dopustila da se Sašino ime usidri u Čitalačkoj rastionici Saša Božović.

Događaj je uveličala poseta đaka iz nižih razreda Osnovne škole „Stevica Jovanović” koji su prisutnim gostima čitali pesme ovog pesnika. 

Gradska biblioteka Pančevo
14359647_10209305014756752_525817764_o.jpg

 

Aleksandar Saša Božović (1968–2013) jedan je od najpoznatijih pesnika za decu u Srbiji. Rođen je na Cetinju, a već u ranom detinjstvu postao je stanovnik Pančeva. Počeo je da piše za decu 2002. godine, i od tada je objavio više knjiga – „Neka deca rastu“, „Kao u bajci“, „Na belom konju“, „Danas je praznik“, „Kad zaploviš u svet snova“, „Neka pesma leti“.

Pesme Saše Božovića su zastupljene u udžbenicima i antologijama, a takođe su i najkomponovanije dečje pesme u Srbiji. Kompozicije za koje je napisao stihove učestvovale su na velikom broju muzičkih festivala za decu i odrasle.

Saša Božović bio je autor emisije za decu Radio Pančeva „Deca su ukras sveta“ i saradnik na scenariju emisije „Muzički tobogan“ Radio televizije Srbije, kao i velikog broja tekstova himni za Osnovne škole, radio i tv emisije, sportske klubove, razne manifestacije itd. Preko stotinu njegovih pesama za decu komponovali su najznačajniji stvaraoci tog žanra (Leontina Vukomanović, Jovan Adamov, Vladimir Graić, Rade Radivojević, Ferenc Kovač,Rifat Ramović, Mario Meršnik, Miroljub Brzaković, Frenki Bogićević, Saša Gajić, Lado Leš, Slobodan Perović, Svetlana Milić, Srđan Simić Kamba...)

Te se pesme često izvode u radijskim i televizijskim emisijama, na muzičkim festivalima i priredbama za decu itd. Na velikom broju muzičkih festivala za decu su često su bile nagrađivane. Bio je saradnik na scenariju popularne emisije za decu ,,Muzički tobogan’’. Takođe je bio i urednik i voditelj radijske emisije ,,Deca su ukras sveta’’ koja se godinama emituje na Radio Pančevu.Marketing

Najnovije vesti