• Devedeset sedam godina Narodnog muzeja Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pre 97 godina, 23. decembra 1923. godine osnovan je Gradski muzej Pančevo, najstarija ustanova kulture u gradu Pančevu.

    Narodni muzej Pančevo osnovan je 1923. godine, a smešten je u impresivnoj zgradi bivšeg Magistrata, podignutoj 1833. godine u stilu neoklasicizma. Pojedini eksponati koji se ovde danas čuvaju, poput slike „Seoba Srba“ Paje Jovanovića, zastave Vojvodstva Srpskog iz Velike revolucije 1848. godine, ili predmeta „Starčevačke kulture“ starih oko 8.000 hiljada godina, po svom značaju uveliko prevazilaze lokalne okvire. Arheološka zbirka sadrži predmete iz perioda od mlađeg kamenog doba do poznog srednjeg veka. Istorijska i etnološka postavka nude veoma zanimljive predmete iz perioda 18-19. veka.

    U postavci odeljenja za istoriju umetnosti izloženi su komadi nameštaja i predmeti bidermajer stila. Na stalnoj postavci nalaze se i predmeti iz umetničko-istorijskih zbirki, kao što su portreti Uroša Predića i Paje Jovanovića iz 19. i prve polovine 20. veka, dela likovne grupe Pančevo 5 i savremena dela pančevačkih slikara druge polovine 20. veka.

    U subotu 26. decembra, u 19 časova, povodom godišnjice, biće otvorena izložba „Crnogorci u Banatu:1945 – 2020“.

     

    Posetioci će biti u prilici da vide brojne eksponate vezane za život Crnogorca u Banatu, originalne predmete iz pokućstva, svečane nošnje, stare fotografije, gusle, oružje, umetnička dela, koje su Crnogorci doneli sa sobom i čuvali u svom novom zavičaju.

    Izložba, dokumentarni film i katalog, rezultat su naučno-istraživačkog projekta čiji su autori Srđan Božović, viši kustos istoričar, Aleksandra Jakovljević, viši kustos etnolog i Radovan Đerić, fotograf Narodnog muzeja Pančevo.

    Projekat je finansiralo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

    Veliku zahvalnost dugujemo i Etnografskom muzeju Beograd, Muzeju u Beloj Crkvi i KUD-u „Stanko Paunović“ NIS-RNP kao i brojnim Crnogorcima/Banaćanima na saradnji tokom realizacije projekta.

    Broj posetilaca je ograničen, a sve posetioce molimo da nose zaštitne maske i poštuju propisano međusobno rastojanje. Hvala!

    Izložba će trajati do 15. januara 2021. godine

     

     

    Pre 97 godina, 23. decembra 1923. godine osnovan je Gradski muzej Pančevo, najstarija ustanova kulture u gradu Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura