folklor
Kultura

DOLOVO: Zajednički koncert "Banatskog veza" i ansambla iz Australije (FOTO)

Pančevo, Sub, 15/07/2017 - 14:52
Mirjana Marić

Dolovačka sala Doma kulture je u četvrtak, 13. jula bila mesto susreta sjajne energije. Ljubitelji narodnog stvaralaštva su uživali u pesmi i igri kulturno umetničkih društava "Banatski vez" iz Dolova i "Ravna gora" iz Australije. 

Koncertu u Dolovu su prethodili nastupi u Kladovu, Pirotu, Ribraskoj Banji, Kraljevu, Trebinju i Sarajevu, a završni koncert održan je 14. jula u Beogradu. 

- Dolovo je posebna priča, šlag na torti ove naše turneje. Imali smo lep doček i ručak u kući moje majke. Opustili smo se pre koncerta i posetili Etno kuću Stajić, probali autentična vina iz Dolova. Takođe smo bili i u Etno sobi u prostorijama Udruženja žena "Dolovke", gde su se majke naših članova podsetile detinjstva i nekih starih vremena, kako se ranije živelo. Svidele su nam se 'domaćice' koje su ispisane izrekama i umotvornima koje su i danas aktuelne, rekao je koreograf i rukovodilac ansambla Goran Nikolić.

On je dodao da prema reakcijama igrača, misli da im se Dolovo jako dopalo.

folklor
img_20170713_193612.jpg

 

- Oduševljeni kao i svakom mestu koje smo posetili. Turneja je tako i zamišljena, da u svakom gradu upoznaju neku specifičnost. To je nešto o čemu sam i im pričao u Australiji, ali dok nisu došli na izvor, to nisu mogli da shvate i osete. Zato smo napravili turneju u raznim kulturološkim sredinama, da bi mogli da uvide različitosti. Većina njih je po prvi put u Srbiji, a imamo čak i jednu porodicu, gde ni roditelji nikada nisu bili ovde i upoznali odakle potiču, rekao je Nikolić. 

Goran Nikolić je od 1987. godine do 2005. bio član nacionalnog ansambla "Kolo". Rođen u Parizu, ali je veći deo svog života proveo u Beogradu, dok su mu baka i deka živeli u Dolovu još od šezdesetih. Sada u ovom mestu živi njegova majka. 

On je istakao da mu je ipak koncert u Beogradu sa profesionalne strane veoma važan, s obzirom da je veliki deo svog života proveo u našoj prestonici i igrao u ansamblu "Kolu". Ovaj koncert je organizovan sa još dva ansabla koje vode njegove bivše kolege iz nacionalnog ansambla sa kojima je igrao punih osamnaest godina.

Ansambl "Ravna gora" imam blizu 300 članova podeljenih u destak grupa svih uzrasta, a na turneji je trenutno 27 igrača prvog ansambla. Zajedno sa ansamblom iz Australije nastupao je i dolovačko KUD "Banatski vez" koji postoji od 2015. godine i trenurno broji oko 150 aktivnih članova u više kategorija. Koreograf je Zoran Radojčić koji je tu od samog osnivanja. Marketing

Najnovije vesti