Svečano otvoreno prvo veče festivala

Drugačiji pristup zvuku na 13.Ethno.COM festivalu

Pančevo, Sub, 26/09/2015 - 03:18
Mirjana Marić


Na Sceni Kulturnog centra Pančevo, u petak, 25. septembra otvoren je 13. Ethno.com festival koji je posvećen orijentalnoj world music sceni u Srbiji. Prve festivalske večeri nastupili su domaći sastavi Dhrama i Stoiks.

Festival je tradicionalno otvorio tamburaški orkestar Neven, M.Š. „Jovan Bandur“ Pančevo, pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića, koji pored klasične umetničke muzike, neguje i tradicionalnu muziku Vojvodine i Srbije. Profesor Jović je pred nastup rekao:

''Želeo bih da se zahvalim organizatorima i umetničkom direktoru što već treći put angažuju tamburaški orkestar Neven, Muzičke škole ‘’Jovan Bandur’’ da otvori ovaj festival. Mi smo prvi put svirali pre tri godine i orkestar je u međuvremenu dosta porastao i sazreo. Ovo je jedna lepa šansa za sve članove orekstra da pokažu ono što znaju i šta su radili tokom cele protekle školske godine. Ove godine izvešćemo naše tradicionalne instrumentale i kola’’.

 

imgl6537.jpg

 

imgl6483.jpg

 

Tamburaški orkestar Neven, M.Š. ''Jovan Bandur Pančevo, pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića je u toku 2015. godine osvojio prvu nagradu na 59. festivalu muzičkih škola u Negotinu i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu, što ga čini najboljim tamburaškim orkestrom u Srbiji.

Nakon svečanog otvaranja nastupom tamburaškog orkestra, publici se predstavio duo Dharma, subotički muzički duet koji čine Jasna Jovićević (saksofoni, frule, udaraljke, vocal) i Armand Mesaroš (bas gitara), koji se bave izvođenjem imrovizativne muzike. U njihovom zvuku čuju se eksperiment, interaktivna razmena ideja sa ostvrtom na jazz, drevne sanskritske mantre, prakse sa zvukom i igrom akustike. Jasna Jovanović kaže da njihova muzika nema jedan određeni žanr, da je ona međužanrovska i ne može da se postavi u neku od poznatih ‘’fioka’’.

‘’Mi bukvalno stavljamo deo muzike u slobodnu formu ili neku konceptualnu formu. Koncert je kao vrsta programske muzike, znamo ceo njegov tok i unapred predskažemo kakav će biti koncept. Ali se to ipak menja, vrlo je go with the flow, puno improvizacije. Pokušavamo da sviramo na način na koji nikada nismo svirali. Svaki koncert je novi izazov za nas, i u muzičkom i u umetničkom smislu’’.

imgl6752.jpg

 

imgl6784.jpg

 

 

Sastav Stoiks, je takođe nastupio tokom prve večeri festivala na Sceni Kulturnog centra. Aca Stojić je novi pravi gitarski heroj Balkana i kao takav će sigurno dugo godina pleniti pažnju publike kako one iz jazz i fjužn okruženja tako i pažnju klasične, a na kraju i publike koja preferira etno zvuk. Ovaj bukvalno, doktor gitare (magistrirao je klasičnu gitaru u Beču, a ubrzo će i doktorirati) uspešno je integrisao tri stila i tri zvuka u sviranju: džez, klasiku i temperamantni etnos Balkana, te proizveo krajnje originalan stil oličen njegovim autorskim projektom kojim se predstavio u okviru ovogodišnjeg izdanja Ethno.com Festivala. Ostale članovi benda Stoiks čine: Ivan Aleksijević, klavir, Jovan Jovanović, bas gitara i Saša Ranković, bubanj. 

Na pitanje šta Ethno.com festivalu donosi bend Stoiks ove godine, Aca Stojić je rekao sledeće: ‘’Donosimo neki drugačiji pristup zvuku, drugačiji pristup harmonijskog razvoja, drugačiji način kombinovanja etno muzike sa jazzom, fusionom i flamenkom’’.

 

imgl6842.jpg

 

Druge večeri festivala, u subotu, 26. septembra, od 20 časova, nastupiće sastav „Istanbul Night“, muzički projekat nastao pre nekoliko godina, iniciran ličnim iskustvom članova nakon upoznavanja sa svetom Sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta i transa.  Od 21 čas, na Sceni Kulturnog centra očekuje nas koncert sastava „Oriental Trio“ koji neguje spoj muzičkih tradicija Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.

Festival zatvara sjajni sastav Naked, stilski čvrsto ukoreenjen u jedinstvenoj fuziji  globalnih urbanih gruvova, Balkanske tradicije i free džeza. Miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa slobodom izraza free džeza vodi bend na putovanje i potragu za vlastitim muzičkim identitetom. Na Ethno.com festivalu promovisaće svoj novi, treći po redu album „Nakedonija“. Ogoljen na kvartet, bend postaje mnogo više „naked“ nego ikada ranije, ekstravantno donoseći soul barition saksofona, bas klarineta, duduka, zurle i drugih duvačkih instrumenata koje svira Amir Gwirtzman.
MarketingNajnovije vesti