Istanbul Night
Zvuci orjenta na 13. Ethno.com Festivalu

Druge večeri nastupiće sastavi Istanbul Night i Oriental Trio

Pančevo, Pon, 14/09/2015 - 11:21
Mirjana Marić


Drugo veče 13. Ethno.com Festivala, koji se održava u Pančevu 25. i 26. septembra u organizaciji Kulturnog centra i pod pokroviteljstvom grada Pančeva, biti posvećeno orijentalnoj world music sceni u Srbiji.

U subotu, 26. septembra, od 20 časova, u Kulturnom centru Pančevo nastupiće sastav „Istanbul Night“. Muzički projekat ''Istanbul Night'' nastao pre nekoliko godina, iniciran ličnim iskustvom članova nakon upoznavanja sa svetom Sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta i transa. 

Od 21 čas, na Sceni Kulturnog centra očekuje nas koncert sastava „Oriental Trio“ koji neguje spoj muzičkih tradicija Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.

Istanbul Night projekat je lična vizija sufi muzike, primenjenena nesvakidašnji spoj instrumenata: Violončela, električne gitare i etno perkusija. Stilske odrednice donose mešanje klasike, džeza i etno elemenata Sufizma. Istanbul night je u konstantnom razvoju  “Work in progress”, budući da muzika nija zabeležena notama, već ostavlja širok prostor improvizaciji. Pored autorske muzike stvorila se potreba za svojevrsnim istraživanjem ličnog porekla i nasleđa članova benda te se na repertoaru mogu naći i obrade Sefardskih pesama, odnosno pesama Španskih jevreja, od kojih su brojne nastale na Balkanu (pogotovo u Istanbulu). Istanbul Night teži saradnji sa drugim umetnicima, te su stoga  realizovana dva spota  u čijoj realizaciji su učestvovali Artjom Karajev kao snimatelj i realizator, akademski umetnici Rastko Stefanović i Drina Krlić kao kreatori i protagonisti. Takođe, projektu se od nastupa do nastupa priključuju i drugi umetnici kao gosti. U programu su četiri autorske kompozicije: A-mode, D-mode, G-mode i C-mode nazvane po žicama violončela.

Roni Beraha - violončelo

Aleksandar Lipovan - el. gitara

Vladimir Coka Stojković -  darbuka, perkusije

Oriental Trio - Svaki od muzičara u ovom sastavu dolazi iz različite tradicije i njihov spoj i razumevanje stečeno mnogobrojnim zajedničkim nastupima je ono sto čini  ovaj zvuk nesvakidašnjim i jedinstvenim.

Prepoznavanjem bliskosti između svih muzičkih tradicija Istoka, kombinovanjem njihovih elemenata i slobodnih improvizacija stvara se jedna nova muzika posebnog stila, istovremeno drevna i moderna. Njihovom nastupu na Ethno.com festivalu pridružiće se i kontrabasista Srđan Đorđević, koji će svojom ulogom pridoneti tome da se ova u suštini nama bliska muzika još lakše prepozna i približi svakom slušaocu.  

Stefan Sablić - oud, kanun, vokal

Sinan Aćifović - klarinet

Akash Bhatt – perkusije

Gost: Srđan Đorđević – kontrabas
MarketingNajnovije vesti