• Druge večeri nastupiće sastavi Istanbul Night i Oriental Trio

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Drugo veče 13. Ethno.com Festivala, koji se održava u Pančevu 25. i 26. septembra u organizaciji Kulturnog centra i pod pokroviteljstvom grada Pančeva, biti posvećeno orijentalnoj world music sceni u Srbiji.

    U subotu, 26. septembra, od 20 časova, u Kulturnom centru Pančevo nastupiće sastav „Istanbul Night“. Muzički projekat “Istanbul Night“ nastao pre nekoliko godina, iniciran ličnim iskustvom članova nakon upoznavanja sa svetom Sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta i transa. 

    Od 21 čas, na Sceni Kulturnog centra očekuje nas koncert sastava „Oriental Trio“ koji neguje spoj muzičkih tradicija Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.

    Istanbul Night projekat je lična vizija sufi muzike, primenjenena nesvakidašnji spoj instrumenata: Violončela, električne gitare i etno perkusija. Stilske odrednice donose mešanje klasike, džeza i etno elemenata Sufizma. Istanbul night je u konstantnom razvoju  “Work in progress”, budući da muzika nija zabeležena notama, već ostavlja širok prostor improvizaciji. Pored autorske muzike stvorila se potreba za svojevrsnim istraživanjem ličnog porekla i nasleđa članova benda te se na repertoaru mogu naći i obrade Sefardskih pesama, odnosno pesama Španskih jevreja, od kojih su brojne nastale na Balkanu (pogotovo u Istanbulu). Istanbul Night teži saradnji sa drugim umetnicima, te su stoga  realizovana dva spota  u čijoj realizaciji su učestvovali Artjom Karajev kao snimatelj i realizator, akademski umetnici Rastko Stefanović i Drina Krlić kao kreatori i protagonisti. Takođe, projektu se od nastupa do nastupa priključuju i drugi umetnici kao gosti. U programu su četiri autorske kompozicije: A-mode, D-mode, G-mode i C-mode nazvane po žicama violončela.

    Roni Beraha – violončelo

    Aleksandar Lipovan – el. gitara

    Vladimir Coka Stojković –  darbuka, perkusije

    Oriental Trio – Svaki od muzičara u ovom sastavu dolazi iz različite tradicije i njihov spoj i razumevanje stečeno mnogobrojnim zajedničkim nastupima je ono sto čini  ovaj zvuk nesvakidašnjim i jedinstvenim.

    Prepoznavanjem bliskosti između svih muzičkih tradicija Istoka, kombinovanjem njihovih elemenata i slobodnih improvizacija stvara se jedna nova muzika posebnog stila, istovremeno drevna i moderna. Njihovom nastupu na Ethno.com festivalu pridružiće se i kontrabasista Srđan Đorđević, koji će svojom ulogom pridoneti tome da se ova u suštini nama bliska muzika još lakše prepozna i približi svakom slušaocu.  

    Stefan Sablić – oud, kanun, vokal

    Sinan Aćifović – klarinet

    Akash Bhatt – perkusije

    Gost: Srđan Đorđević – kontrabas

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]