Filip Krumes
Kultura

FILIP KRUMES: Vrhunski kvalitet na ovogodišnjem Ethno.com festivalu

Izvor: 
013info Pon, 18/09/2017 - 16:14

U petak i subotu, 22. i 23. septembra. U Kulturnom centru Pančeva biće održan 15. Ethno.com festival, na kojem će ove godine nastupiti četiri world music sastava iz Srbije i Makedonije. Ovim povodom razgovarali smo sa Filipom Krumesom, umetničkim direktorom festivala.

Narednog vikenda biće održan 15. Ethno.com festival.

– Etno com ima neki uobičajen život svih ovih godina. Ovo je peta godina kako sam ja umetnički direktor i sve vreme festival ima neku konstantu. Nekada su nam budžeti malo veći pa možemo malo više da se pružimo i dovedemo neke fine svirače iz inostranstva. Uspeli smo za ovih pet godina da predstavimo ljude iz raznih zemalja, kao što su Indija, Senegal, Maroko, Mađarska i Tunis, ali često smo ograničeni budžetom i šta možemo da dobijemo na raznoraznim konkursima za kulturu. Ove godine je budžet u nekim standradnim okvirima, nije značajno veći ili niti manji od onoga što je bilo ranije. U tom smislu smo napravili program. Ono što sam sve ove godine želeo da realizujem i ove godine sam uspeo je dolazak Pjevačke družine Svjetlane Spaić. Ona je ultrainteresantna umetnica. Osim što istražuje izvorno pevanje iz svih krajeva u kojima se koristi srpski jezik, takođe je učestvovala u čuvenoj predstavi koju je režirao Robert Bob Vilson – „Život i smrt Marine Abramović”. Njena pevačka družina je tokom leta imala nastupe u Aziji i jako mi je drago da će prvi koncert u zemlji imati baš na Ethno com festivalu. Čast mi je što će oni otvoriti ovogodišnji festival.

Koga će još imati prlike da slušamo prve večeri?

– Nakon Pjevačke družine Svetlane Spaić, nastupiće sastav „My people”. Ova grupa nije poznata široj publici, ali svirači koji sviraju u tom sastavu su vrlo poznati, angažovani i nalaze se u raznoraznim drugim sastavima. To je ekipa sjajnih muzičara, koja je odlučila da napravi nešto za svoju dušu. Ovaj bend će svirati world music, ali u fuziji sa drugim žanrovima, kao što je džez, itd.

I ove godine ćemo imati priliku da slušamo tamburaše?

– U vreme kada sam ja išao u nižu muzičku školu, u školama se izučavala samo klasična muzika, ali se to promenilo. Uvelo su se neke novine u osnovno i srednje obrazovanje. Sada imamo klince koji uče da sviraju tamburu i njih vodi prof. Mihajlo Jović. Oni su toliko bili dobri i toliko su posvećeni tom tamburaškom životu da su osvajali razne nagrade u zemlji i prva mesta na takmičenjima, gde god se pojavili. Oni su prethodne četiri godine otvarali festival. Jako podržavam njihov rad i srećan sam što je to zaživelo u Pančevu. Ipak, ove godine sam odlučio da na Ethno.com festivalu nastupi Pančevački tamburaški orkestar, koji takođe vodi profesor Mihajlo Jović. Ovaj orkestar je sastavljen od članova koji su prošli kroz taj sistem školovanja Muziče  škole „Jovan Bandur” i kada su odrasli oni su ušli u taj orkestar. To su sve ti mladi tamburaši koji su sazreli i postali spremni za profesionalan angažman. Nakon njih će nastupiti zvezde iz Makedonije, to je sastav „Ljubojna”, jedan zanimljiv bend koji koristi makedonsku tradicionalnu muziku za svoj izraz, ali opet ga meša sa žanrovima kao što su pop i rok. Ovo je još jedan veoma aktuealan i angažovan bend. Non stop su na putu, na svetskim binama i festivalima.

Šta sve spada u world music?

– World music je žanr koji u kojem je osnova tradicionalni muzički izraz, ali dozvoljava mešanja drugih žanrova. U osnovi je to svetska muzika, a u okviru istog žanra dozvoljava različite stilove. Ja sam jako voleo sastave gde se mešaju svirači i donose svoje tradicionalne instrumente. Jedan sa Balkana, drugi sa Bliskog istoka. Jedan razmišlja o skalama, drugi o makamima, a treći o ritmovima, ali oni opet naprave fenomenalan zajednički proizvod iako svako od njih dolazi iz različitih tradicija. Worl music nije isključivo tradicionalna muzika, u izvornom obliku, nego dozvoljava mešanje različitih stilova i pravaca.

Koliko je značajan ovaj festival za promociju etno i world music zvuka?

– Meni je želja da od Ethno.com festivala napravim veliki festival koji će imati regionalni značaj. On ni sada nema samo lokalni značaj. Na Ethno com dolazi publika iz cele zemlje. Festival je sve više posećen. Imali priliku da vidimo vrlo zanimiljve i profesionalne ljude. Želja mi je da napravimo veći festival, da se raširimo na različite delove grada, da ne budu svi koncerti vezani isključivo za Kulturni centar, već da animiramo i neke druge prostore, a sve to je sada ograničeno budžetom.

Da li je osim novca potrebno još nešto da ostvarite svoj cilj?

– U ovom trenutku je novac jedini problem. Kulturni centar ima savršenu logistiku. Ljudi koji rade Ethno.com, ne rade samo ovaj festival već i „Classic fest” i „Džez festival”. Džez muzičari su dosta zahtevniji nego world music muzičari. Oni imaju ozbiljne rajder liste, a Kulturni centar ima sjajnu ekipu koja sve to lako iznese i koja je verzirana da se u svakoj situaciji snađe fenomenalno. Mi nemamo tako nekih organizacionih ili tehničkih problema, ovde je samo pitanje novca. U nekim državama gde je prosek plata mnogo veći organizatori festivala stavljaju ozbiljen cene karata koje isplate deo troškova. Mi smo i ove godine odlučili da je ulaz slobodan, novina je i da će se svi programi održavati u dvorani Kulturnog centra.Marketing

Najnovije vesti