Knjige u Narodnom muzeju Pančevo
Kultura

Gospođa Štajnbuh pančevačkom muzeju poklonila hiljade knjiga!

Izvor: 
Marina Dimitrić Uto, 27/09/2016 - 14:56

Stručna biblioteka Narodnog muzeja Pančevo je, od prošle sedmice, bogatija za nekoliko hiljada novih kniga, monografija i stručnih časopisa. U pitanju je poklon, lična biblioteka, koja sadrži naslove iz oblasti istorije, arhitekture, slikarstva, etnologije, arheologije i teologije. Ovaj vredan dar dolazi iz ruku gospođe Silvije Štajnbuh, koja je detinjstvo provela u Pančevu i na ovaj način želi da se oduži svom gradu.

Sama biblioteka je pripadala bratu gospođe Štajnbuh, preminulom Živici Tuciću, istaknutom verskom analitičaru i kulturnom radniku.

Muzejska biblioteka do novih naslova dolazi najčešće razmenom sa drugim muzejima, institutima, zavodima, arhivima, a znatno ređe kupovinom ili poklonom. Tako je značaj gesta gospođe Štajnbuh posebno veliki, jer su na ovaj način nabavljeni neki od starijih i ređih naslova, neke kapitalne knjige koje do skora biblioteka nije posedovala, a naročito usled bogaćenja fonda obiljem literature koja će dodatno podstaći stručnjake iz Muzeja i srodnih institucija, studente i entuzijaste, na dalji istraživački rad u oblasti istorije, umetnosti i kulture.

Živica Tucić je rođen 1952. u Ečki, osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Pančevu, a zatim završava Fakultet političkih nauka. Nekoliko decenija je radio pri nemačkoj ambasadi u Beogradu, baveći se kulturom i medijima. Redovno je pisao za više domaćih listova, najčešće analize aktuelnih događanja u SPC. Osnivač je zadužbine VIA, Verske informativne agencije i Zadužbine Jelisaveta Fjodorovna. Preminuo je u junu 2015. godine

Tekst je deo projekta „Nemci u Banatu" koji je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja.

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture.jpg

.



Marketing

Najnovije vesti