Izložba „Srednjovekovna crkva i nekropola na eneolitskoj humci"

Grob star više od četiri milenijuma izložen u muzeju

Pančevo, Pet, 13/05/2016 - 09:03
Aleksandar Stojković

PANČEVO, 12. maj - Na izložbi arheološkog odeljenja Narodnog muzeja Pančevo (Zbirka metalnih doba i srednjovekovna zbirka) u okviru manifestacije „Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", publika ima priliku da vidi rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta „Livade" kod Pančeva. Ovo do 2007. godine nepoznato nalazište istraživano je u periodu od 2009. do 2014. godine. Autori izložbe pod naziovm „Srednjovekovna crkva i nekropola na eneolitskoj humci" su Jelena Đorđević, viši kustos arheolog i mr Vojislav Đorđević, viši kustos arheolog.

Izložbu je, u četvrtak 12. maja, otvorio dr Đorđe Janković, nekadašnji profesor na katedri za srednjovekovnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

enolit2.jpg

 

„Izložba se sastoji iz dva dela, koji se međusobno dosta razlikuju. Reč je o srednjovekovnoj epohi i praistorijskoj epohi. Postojale su indicije da se na lokalitetu u srednjem veku nešto dešavalo, pa su preduzeta iskopavanja. Otkrivena je crkva i otkriveno je groblje. Ovde su prikazani rezultati tog iskopavanja. Drugi deo postavke prikazuje nalaz iz doba enolita", rekao je dr Đorđe Janković, prilikom otvaranja izložbe.

 

enolit3.jpg

 

Lokalitet „Livade", nalazi se na oko šest kilometara istočno od periferije Pančeva i isto toliko severoistočno od Starčeva i smešten je pored puta Pančevo - Kovin. Prvi put je registrovan 2007. godine, kada je na površini otkrivena veća količina fragmentovane opeke i ljudskih kostiju. Krajem 2009. godine izvršena su manja sondažna arheološka iskopavanja.

Otkrivena je srednjovekovna crkva koja je više puta rušena i obnavljana u dužem vremenskom periodu, od 12. veka kada je podignuta, do sredine 15. veka, kada je definitivno srušena prilikom jednog od turskih pohoda kroz ove prostore. Ova crkva se najverovatnije može povezati sa srednjovekovnim naseljem Sveti Đođe (St. Gyürfi) koje se pominje u srednjovekovnim ugarskim izvorima u okolini Pančeva.

Pored srednjovekovnih grobova otkriven je i jedan grob iz bakarnog doba star oko 4500 godina.

Grob je 2014. godine u autentičnom obliku prenešen u Narodni muzej Pančevo i do sada predstavlja jedini na takav način sačuvan grob Jamne kulture u muzejima u Srbiji.

 

enolit4.jpg

 

enolit5.jpg

A. St.Marketing

Najnovije vesti