Foto: Privatna arhiva
Razgovor 013: Ana Brateljević, harfistkinja

Harfistkinja iz Pančeva na sceni sa svetskim muzičarima

Pančevo, Pon, 17/07/2017 - 08:24
Mirjana Marić

Pančevka Ana Brateljević harfistkinja je Češkog Narodnog Simfonijskog Orkestra sa kojim je imala prilike da sarađuje na dve evropske turneje, preko 30 koncerata, sa legendarnim Eniom Morikoneom, kao i sa nizom svetski priznatih muzičara kao što su Andera Bocelli, José Carreras, Jonas Kaufmann... Eksterni je predavač za kamernu muziku na Akademiji Lepih Umetnosti u Pragu, gde takođe organizuje seminare iz oblasti istorije harfizma. U muzičkoj školi „Ilji Hurníka“ u Pragu predaje harfu i klavir.

Ana se muzikom bavi od šeste godine kada počinje da uči klavir, a potom i harfu u klasi prof. Milice Barić. Diplomirala je harfu na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu (2006), završila specijalizaciju na istom fakultetu (2007) sa najvišim ocenama u klasi prof. Ljiljane Nestorovski. Pored harfe, na FMU Beograd, diplomirala je klavir (2008) u klasi prof. Marije Đukić.

Nastavila je školovanje u Pragu u klasi eminentne svetske harfistkinje Jane Bouškove na prestižnoj Akademiji Lepih Umetnosti, gde završava master studije harfe (2010). Uspešno je završila doktorske studije Interpretacije i teorije interpretacije - specijalizacija harfa (2016), na Akademiji Lepih Umetnosti u Pragu u klasi Jane Bouškove. 

Pored solo koncerata na kojima svira oba instrumenta, kamerna muzika čini značajan deo njene muzičke ličnosti. Januara 2016. uz pratnju Simfonijskog Orkestra Karlovih Vari, a pod dirigentskom palicom Jiřija Štrunca, održala je zapažen koncert sa harfistkinjom Bronislavom Klablenovom. Publici su predstavile koncert za dva čembala J. S. Baha, koje su izvele kao duo harfi, što je ujedno bio i početak rada ovog dua. Osnovala je duo LUAN sa flautistkinjom Luciom Košumberskom (Slovačka), širom Češke i Slovačke, predstavile su bogat repertoar za ovaj sastav. Već duže vreme sarađuje sa violinistom Milanom Bergincom u duu FÉERIE, a nastupaju u sastavu violina-harfa i violina-klavir. Sa Ivom Ugrčić, u duu flauta-nepedalna harfa, promovisale su ovaj zanimljivi muzički sastav, svirajući vlasitite aranžmane.

Ana Brateljević je uz podršku Grada Pančevo izdala CD "Od Baha do Jazza" na kome se predstavlja kao solistkinja na harfi i klaviru. Sarađuje sa eminentnim češkim orkestrima - Češka Flharmonija, Češki Narodni Simfonijski Orkestar, Državna Opera, Karlovarski Simfonijski Orkestrar...

Sa električnom harfom učestvovala je u nizu crossover projekata: snimanje CD i remix izdanja italijanskog benda Sétamùr, POP ART izdanje gudačkog kvarteta Arco, saradnja sa rock i punk bendovima. U junu mesecu ove godine nastupila je sa jazz triom italijanskog gitariste Rocca Zifarellija, koji već duži niz godina svira sa Eniom Morikoneom. 

Ekskluzivno za portal 013info pričala je o svom školovanju i profesionalnim uspesima. 

Član ste Češkog Narodnog Simfonijskog Orkestra. Recite nam kada ste postali deo ovog prestižnog muzičkog orkestra i kolika je čast svirati sa njima?

Izuzetna je čast i zadovoljstvo biti deo prestižnog orkestra kao što je Češki Narodni Simfonijski Orkestar, sa kojima sviram od sezone 2014/2015. Sarađujemo sa mnogim velikim muzičarima kao što su Ennio Morricone, Andrea Bocelli, Jonas Kaufmann, Jose Carreras, Denny Elfman...Svako bih istakla evropsku turneju legendarnog Ennia Morriconea, sa kojim smo odsvirali preko 30 koncerata, a na većini je posećenost bila od 8.000 do 12.000 slušlaca.

Završili ste Muzičku školu "Jovan Bandur" u Pančevu koja je poznata po tome da je iznedrila veliki broj veoma uspešnih muzičara. Koliko vam je rad sa profesorima u ovoj školi značio za dalje školovanje?

Za svakog mladog muzičara izuzetno je značajno da na početku svog obrazovanja ima profesore koji će ga pored učenja instrumenta, motivisati, podržavati i usaditi mu ljubav prema muzici. Pomenula moje drage profesorke harfe Milicu Barić, Ljiljanu Nestorovsku, kao i prof.klavira Gabrielu Dinić i prof. Veru Carinu, koja me je mnoo toga naučila na polju kamernu muziku...

Foto: Privatna arhiva
foto.jpg

 

Studirali ste u Srbiji i inostranstvu. Koliko se studije u oblasti muzike razlikuju i da li je možda i neophodno za nekoga ko se bavi klasičnom muzikom da stekne iskustvo u nekoj evropskoj zemlji?

Nakon završenih master studija harfe i klavira, nastavila sam studije na Muzičkoj Akademiji u Pragu.

Velika prednost studiranja i boravka u inostranstvu je ta, što tokom studija postoji mnogo više mogućnost sticanja orkestarske prakse, kao i rad na raznim kamernim projektima. Naše obrazovanje je izuzetno široko i mislim da je više nego dobra osnova.

Zašto ste izabrali Češku?

Češku i Prag sam izabrala jer sam želela da se usavršavam kod jedne od vodećih svetskih harfistkinja, Jane Bouškove, koju sam imala prilike da upoznam na Međunarodnim Festivalu harfe u Beogradu. Na Akademiji Muzičkih umetnosti u Pragu završila sam master, a prošle godine i doktorske studije iz oblasti Interpretacija i teorija interpretacije - specijalizacija harfa. Od ove prošle školske godine (2017/2018), imam veliku čast da na toj instituciji predajem kamernu muziku.

Gde sve nastupate?

Trenutno je u toku međunarodni muzički festival Prague Proms, na kome nastupam kao član orkestra i u kamernim ansamblima. Početkom avgusta u planu je koncert sa Andreom Bocellijem u Italiji, a nakon toga u septembru koncerti sa Enniom Morriconem u Rotterdamu, Parisu i Dublinu.

Kada ćete svirati u Pančevu?

Iskoristila bih ovu priliku da pozovem naše drage sugrađane na koncert dua Féerie, koji činimo violinista Milan Berginc i ja. 25.avgusta sa početkom u 19h, održaćemo koncert u Svetosavskom domu. Marketing

Najnovije vesti