• Inspiracija dolazi iz problema običnog malog čoveka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zoran T. Popović je do sada je objavio devet zbirki aforizama, za koje je nagrađivan više puta. Ušao je u mnoge srpske i strane antologije aforizama. Osnivač je festivala humora i satire „Žaoka“, koji se ove godine održao peti put u Kačarevu. 

    Dobitnik ste priznanja za najbolju knjigu satire u 2015. godini, za zbirku aforizama “Daće Bog. Ako Bog da”. Koliko vam znači ovo priznanje i da li ste ga na neki način očekivali?

    – Svako priznanje mi puno znači i predstavlja motiv za dalji predan rad. Ovo priznanje sam na neki način priželjkivao i očekivao, jer je iza moje nove knjige stajao petogodišnji rad, tako da me je i kritika i kolege, a i čitalačka javnost videla kao ozbiljnog kandidata za ovu prestižnu nagradu, jer su imali uvid u ono što sam u tom periodu radio.  

    Do sada ste dobili brojne nagrade u oblasti satire. Da li priznanja dodatno motivišu na pisanje?

    – Priznanja motivišu na pisanje, ali još više neki stvaralački nagon, onaj satirični nerv koji čuči u svakom pravom aforističaru. Po tome se oni razlikuju od ostalih, i ko nema taj čip u glavi, obično ostaje na nivou proseka.

    Šta vas najviše inspiriše i da li imate neki svoj omiljeni aformizam?

    – Inspiriše me sve što se dešava u mojoj okolini i sredini u kojoj živim i stvaram, a najviše problemi običnog malog čoveka i iz te pozicije najviše volim da pišem. Najviše volim aforizme u prvom licu, jer su oni najtopliji i najlakše nalaze put do čitalaca. Moje knjige su po pravilu tematski raznovrsne, što bi se reklo, ima za svakoga po nešto. Imam dosta aforizama koji su mi dragi, a sad bih izdvojio samo jedan, koji je preveden na mnoge svetske jezike,“Lopta je jaje nepravilnog oblika“.

    Čije aforizme volite da čitate?

     – Učio sam se na delima naših starih majstora, Domanovića, Viba, Vitezovića, Crnčevića…Danas postoji čitava jedna plejada autora koje volim da čitam. Na prvom mestu to je Aleksandar Baljak, zatim Milan Todorov, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić, Ninus Nestorović i još nekolicina dugih. To je i grupa koja čini sam vrh srpske i balkanske satire.

    Koliko često pišete i da li planirate neku novu zbirku u skorije vreme?

    – Pišem svakodnevno, i prema aforistici imam gotovo profesionalan odnos. Naravno, ili nažalost od pisanja se ne može živeti, tako da mi aforizmi pomažu da održim stanje duha na jednom zadovoljavajućem nivou u ovim neveselim vremenima, a priznaćete i to je nešto. Inače moja omiljena definicija aforizma je, da je „Aforizam orgazam duha“ i savetujem svim ljubiteljima satire i mojih satiričnih misli, da se toga i pridržavaju. Za jednu dobru, tematski raznoliku i kvalitetnu zbirku aforizama potrebno je nekoliko godina napornog rada. Ništa se ne može stvoriti preko noći, pa očekujem da će i moja nova zbirka, poučen prethodnim iskustvima izaći za 4-5 godina, jer moram ispoštovati visoke standarde koje sam sam sebi postavio. A za to vreme će ljubitelji satire, kao i do sada pratiti moj rad na mom facebook profilu.

    M.M. Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura