Miroslav Lazovic u Narodnom muzeju Pančevo
Kultura

IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU PANČEVO: Od figuracije do apstrakcije

Pančevo, Sub, 17/09/2016 - 09:08
Aleksandar Stojković

U Narodom muzeju Pančeva, u petak 16. septembra, otvorena je izložba slika „Od figuracije do apstrakcije" Miroslava Lazovića, vanrednog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Lazović je u Muzeju izložio slike velikih formata. 

– Ovo je presek mog četvorogodišnjeg rada. Slike su velikog formata, koji ja i inače radim. Slike izvodim i na velikim zidovima – pretvaram ih u murale, mozaike, vitraže. Zastupam mišljenje da čovek ne bi trebalo da ima inspiraciju ako je slikar. To je njegov poziv. Mene privlači ta neka ljudska drama koju svi nosimo sa sobom i čovek kao centar sveta i ljudska figura kao najsavršeniji oblik u prirodi.  Pokušao sam da tu ljudsku dramu dočaram, bez neke trivijalne radnje ili motiva. Na jedan likovni način, rekao je Miroslav Lazović nakon otvaranja izložbe.

Miroslav Lazović svojim slikarskim opusom ne obavezuje posmatrača, niti ima nameru da ograniči i strogo usmeri vidokrug njegovog razmišljanja, jer duh slika ima visok stepen više asocijalnosti i nije mu usko zatvoren ni sadržajni, ni formalni sloj. Ali navedeni naslov je dosta rečit, osmišljeno pronađen, jer može uspešno da korespondira sa višeznačajnim, otvorenim sadržajem slika.

– Ako pogledate njegove slike, videćete da su na svim slikama figure koje imaju svoju priču i svoj povod. Profesor Lazović zna da od neizrecivog pravi izrecivo. Njegove slike su rađenje širokim potezima i on je taj koji se ne zamara radeći sliku, nego upravo traži zadovoljstvo u svakom tom potezu, rekao je Dušan Rusalić, predsednik Upravnog odbora ULUS-a.

Miroslav Lazović rođen je u Prokuplju, 1959. godine. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i magistarske studije iz oblasti zidnog slikarstva u klasi profesora Miodraga Vučaića Mirskog. Od 1993. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku Primenjeno slikarstvo. Član ULUS-a je od 1992. godine. Dobitnik je Ordena Svetog Save II stepena Srpske pravoslavne crkve i nagrade za trajno kulturno dobro grada Beograda „Zlatni Beočug“. 

 

Od figuracije do apstrakcije Miroslav Lazovic u Narodnom muzeju Pančevo
Lazovic.jpgMarketingNajnovije vesti