Kultura

IZLOŽBA U PANČEVU: Strip izmešten u prostor

Pančevo, Čet, 22/06/2017 - 07:39
Aleksandar Stojković

Izložba eksperimentalnog stripa „Reprint“ Dragane Kuprešanin, otvorena je u utorak 20. juna u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Postavku čini serija crteža − kadrova, koji postavlјeni u strip table ili kaiševe, grade strip naraciju. Zidovi galerije postali su tako table ili kaiš stripa.

Izložbom „Reprint" Dragana Kuprešanin se prvi put samostalno predstavlja u Pančevu.

- Stvarno mi je zadovoljstvo da je to baš u ovom prostoru, legatu Bate Mhailovića. Imala sam priliku da više puta u Pančevu gupno izlažem, počevši od grr festivala gde su to bili stripovi, pa kasnije sa kolegama na izložbama koje su se ticale grafike. Ono što mi je posebno zadovoljstvo je to što je u ovom prostoru održana izložba otkupa 2012. godine, a Pančevo nakon te izložbe u svojoj kolekciji savremenih umetničnih dela ima i jedan moj rad, rekla nam je Dragana Kuprešanin.

Dragana Kuprešanin (1982)

Diplomirani likovni umetnik – specijalista slikarstva (Fakultet likovnih umetnosti, Beograd, 2011) i diplomirani grafički dizajner (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd, 2008), autorka alternativnog stripa. Tokom dosadašnje umetničke aktivnosti, ostvarila je više od dvadeset samostalnih i preko 200 grupnih izlaganja i učešća na festivalima u zemlјi i inostranstvu. Publikovala stripove u domaćim i stranim izdanjima. Dobitnica većeg broja nagrada iz oblasti likovne (crtež) i primenjene umetnosti (dizajn, animacija). Stipendista nekoliko državnih i privatnih fondacija. Član ULUPUDS-a (2011), ULUS-a (2012), USUS-a (2012, po pozivu), UFUS-a (2016) i UFAS-a (2017). U statusu samostalnog umetnika od 2012. godine. Student je doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je od 2014-2016. godine u zvanju saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje.

 

Ovo je četvrto izdanje „Reprinta“. Ono je premijerno predstavljeno u Beogradu 2015. godine u okviru Aprilskih susreta u beogradskom SKC-u, a posle toga je obišlo kulturne centre u Gornjem Milanovcu i Šapcu. Sada je u Pančevu, a gostovaće i u drugim gradovima.

- Ideja je da se strip izmesti iz svojih standardnih okvira, svezaka ili magazina u prostor i to ne samo galerijski nego u bilo koji alternativni prostor, gde bi crteži, kao kadrovi, bili uokvireni u jednu naraciju kroz koji bi posetioci prolazili i na taj način mogli da formiraju priču po nekom svom utisku, kaže o svojoj izložbi autorka i dodaje, specifičan je sam način izrade, u pitanju je ugalj na natronu i to ne u nekom klasičnom likovnom tretiranju već je stilizovan kao neka vrsta štampe. Neki delovi su kolažirani, drugi su bojeni. Rađeni su od 2013. godine i tokom ovih godina oni su sukcesivno izlagani kao nastavci stripa u galerijama u Beogradu, a onda se javila ideja da to bude predstavljeno i širom Srbije. Ono što je neka osnovna postavka rada je to da se pokaže kako mediji, odnosno crteži, ilustracije bivaju konstitutivni elementi stripa i čine sam taj novi medij.

 

izlozba_reprint_legat_jun_209969.jpg

 

Na otvaranju izložbe govorio je strip crtač Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf koji u svojoj recenziji ove izložbe kaže:

- Pričati priču u formi stripa, to znači koristiti crtež koji se nastavlјa kroz seriju crteža – ako je to što Dragana Kuprešanin radi strip, a ne znam zašto ne bi bilo, mi možemo da „pročitamo“ vizuelni materijal, koji se rasprostro na zidu. To znači, da baloni, listići i jagode na tim crtežima nešto govore. I to što govore, saopštavaju nam kroz slike koje se nadovezuju pred našim očima. Baš uzbudlјivo! Možda možemo, prateći kvadratiće, da dokučimo njihovu misteriju...

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

 

izlozba_reprint_legat_jun_209966.jpg


Marketing

Najnovije vesti