• Jasmini Topić uručena nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine Miloš Crnjanski za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, uručena je danas našoj Pančevki Jasmini Topić za knjigu „Privremeni boravak“ u izdanju „Arhipelaga“.

    „Knjiga „Privremeni boravak“ pokazatelj je pesničke zrelosti Jasmine Topić. Lirski subjekat je putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god da krene. Pesnikinja povezuje elegijsko i ironijsko, propušta svakodnevicu u lirsko tkivo, upotpunjuje introspekcijske nalaze uvidom u generacijsko stanje duha. Neuobičajena, autentična i prepoznatljiva poetika ove pesnikinje pronalazi svoje čitaoce u svim generacijama“, obrazloženje je žirija nagrade.

    Jasmina Topić je rođena 4. avgusta 1977. godine u Pančevu. Završila gimnaziju Uroš Predić u Pančevu i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpski jezik i književnost. Bavila se i novinarstvom. Od 1998. godine uređuje Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije Rukopisi, čiji izdavač je pančevački Dom omladine, takođe je u uredništvu kvartalnog umetničkog magazina Kvartal Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

    Bila je učesnica 11. bijenala mladih umetnika Evrope i Mediterana u Atini, finalista stipendije Centralnoevropske inicijative i književnog festivala Vilenica. Prvu književnu stipendiju, Milo Dor, dobila je od austrijskog Kultur Kontakta 2008. godine, te je provela dva meseca u Beču. Nakon ove, dobila je još nekoliko internacionalnih književnih stipendija, rezidenciju Kamov u Rijeci 2012. godine koju dodeljuje Gradski odjel za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, zatim rezidenciju Tirana in between, u saradnji albanskog časopisa POETEKA i TRADUKI mreže, 2013. godine. Godinu dana kasnije (2014), autorka je stipendista RONDO rezidencije u Gracu, Austrija, koju dodeljuje Vlada oblasti Štajerska, a krajem godine i Create in residence stipendiju u Švedskoj, na ostrvu Gotland, Udruženja Krokodil iz Beograda, Švedskog instituta i Baltičkog centra za pisce i prevodioce. Uz to, bila je na AIR Krems NO (2019) i Reading balkans, Sarajevo (2020).

    Pored književnosti, bavila se pomalo i pozorištem, a interesuje se i za multimedijalno prezentovanje poezije. U proteklih nekoliko godina bila je učesnica brojnih neobičnih pesničkih performansa i više samostalnih multimedijalnih projekata predstavljanja autorskih knjiga poezije. Video-prezentaciju knjige Tiha obnova leta u formi DVD-ja, kao poetskih stihova, napravila je 2008. godine. U okviru rezidencijalnog programa RONDO, autorka je napravila audio CD pod nazivom Jezici poezije – pesme na srpskom i u prevodu na nekoliko jezika koje čitaju maternji govornici, dostupne na sajtu Soundcloud. Takođe, knjige u PDF formatu mogu se preuzeti na sajtu autorke: https://jasminatopic.sitey.me/knjige.

    Član je Srpskog književnog društva, a od 2012. do 2014. je bila i potpredsednica Upravnog odbora.

    Dobitnica je nagrade za poeziju “Duškovićeva zvona” (Pančevo, 2002) i “Matićev šal”, za knjigu Pansion, metamorfoze (2002).

     

    Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine Miloš Crnjanski za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, uručena je danas našoj Pančevki Jasmini Topić za knjigu „Privremeni boravak“ u izdanju „Arhipelaga“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura